Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Praktiski

VIDEO. Māris Rēvalds izmēģina vienu no pasaulē atpazīstamākajiem auto

© Ekrānuzņēmums

"Tavs Auto TV" atrāda vienu no pasaulē atpazīstamākajiem automobiļiem. Šī modeļa pirmsākumi ir meklējami tālajos 20. gadsimta piecdesmitajos gados, un kopš tā laika pasaulē pārdoti vairāk nekā 17 000 000 šādu auto.

E klase ir visvairāk pārdotais modelis kompānijas "Mercedes Benz" vēsturē, un šajā video tuvāk aplūkosim jaunāko, sestās paaudzes MB E klasi.

Izmēģināt un novērtēt šī automobiļa gaitu, komfortu un dinamiku "Tavs Auto TV" aicinājis cilvēku, kurš sevi apliecinājis kā vienu no veiksmīgākajiem uzņēmējiem veselības jomā. Māris Rēvalds izveidojis un vada vienu no lielākajām privātajām daudzprofilu medicīnas iestādēm Latvijā - „Veselības centru 4”, kas veiksmīgi darbojas jau teju 30 gadus.

Kā saka "Mercedes Benz" pārstāvji, šis auto ir kā tilts starp kompānijas tradīcijām un digitālo ēru. Tas ir radīts no “baltas lapas”, apvienojot labākos MB sasniegumus auto mehānikā ar modernu elektronisko pildījumu.

Vizuāli šis teju 5 metru garais (4949 mm) limuzīns ir saglabājis klasiskas sedana proporcijas - tam ir īsa priekšējā riteņu pārkare, garš dzinēja pārsegs un ietilpīgs salons (starp citu, tas ir lielāks nekā iepriekšējam E, jo riteņu bāze šim auto ir pastiepta garumā par 2,2 cm).

No ārpuses jauns akcents ir melnais glancētais plastmasas panelis, kurš savieno auto lampas ar radiatora resti. Savā ziņā tas nedaudz atgādina EQ saimes modeļus. Bez tam neatkarīgi no auto aprīkojuma līmeņa tam ir pieejams apgaismots radiatora režģa ietvars.

Salonā galvenais akcents ir MBUX Superscreen, papildus pieejams arī atsevišķs ekrāns pasažierim. To vadībai tiek izmantots ļoti jaudīgs centrālais borta dators (ja agrāk katrai iekārtai bija savs vadības bloks, tagad tas ir viens), tādejādi ir jūtami uzlabots datu apmaiņas ātrums. Vienkārši izsakoties, multimediju sistēma strādā bez liekas aiztures un bremzēšanas - viss darbojas zibenīgi, turklāt šī sistēma tagad atbalsta arī trešo pušu lietotnes ("TikTok", spēle "Angry Birds", sadarbības lietojumprogramma "Webex" un biroja lietojumprogramma "Zoom"). Un vēl viena jauna funkcija ir selfiju kamera un videokamera (daļa no izvēles MBUX Superscreen) informācijas paneļa augšpusē, kas ļauj piedalīties videokonferencēs vai uzņemt pašbildes un video no salona. Kā arī jaunajai E Klasei turpmāk būs pieejama arī Digitālā transportlīdzekļa atslēga; izmantojot to, savu auto varēsiet iedarbināt vai atslēgt, izmantojot iphone vai Apple Watch.

Runājot par tehniku, šim auto papildaprīkojuma sarakstā ir atrodama gan AIRMATIC pneimopiekare gan aizmugurējās ass piestūrēšanas sistēma (pagrieziena leņķis līdz 4,5 grādiem, kas samazina auto apgriešanās radiusu par 90 centimetriem) - proti, tas ir 11.1 metri 12.0 metru vietā (bet versijām ar aizmugurējo riteņu piedziņu tas samazinās vēl vairāk - no 11.6 līdz 10.8 metriem).

Šobrīd E klase ir pieejama ar 6 dažādiem dzinējiem no kuriem puse ir plug-in hybridi ar kuriem 100% elektro rezīmā ar vienu uzlādi iespējams veikt līdz pat 115 km garas distances. Piedāvājumā ir gan 4 gan 6 cilindru benzīnnieki un dīzeļi ar jaudu no 197 līdz 312 zs. Drīz tiem piebiedrosies arī E 450 4MATIC ar 381 zs jaudu. Bāzes versijā E klase ir klasiskā riteņu piedziņa, bet to ir iespējams komplektēt arī ar 4MATIC visu riteņu piedziņu. Neatkarīgi no versijas visi MB E tiek komplektēti ar pilnveidotu 9pakāpju G-TRONIC automātisko pārnesumu kārbu, arī tā ir uzlabota.

Šīs dienas testa auto ir E300e - tas ir tā sauktais plug in hibrīds, kura akumulatoru iespējams uzlādēt arī no elektrotīkla un ar vienu uzlādi tas spēj veikt līdz pat 115km garas distances, nelietojot iekšdedzes dzinēju. Elektro motora jauda ir 129ZS, bet sistēmas kopējā jauda 312ZS.