Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika

Jaunups brīdina, ka drīzā nākotnē Latvijas sabiedrība saņems sliktas ziņas

© Ekrānšāviņš

Latvijā nodokļi netiks celti, kamēr inflācija nebūs nostabilizējusies, intervijā Latvijas Radio pauda finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

A. Ašeradens apgalvoja, ka nodokļu palielināšana nav gaidāma nākamajā gadā. Vienlaikus viņš norāda, ka nodokļu politikas izmaiņām ir sagatavoti četri scenāriji. Tāpat viņš minēja, ka nodokļu politikai ir jāspēj nodrošināt trīs pamatuzdevumus, tostarp valdībai jāspēj segt strauji augošās izmaksas, gan attiecībā uz valsts drošības nodrošināšanu, gan arī veselības aprūpi un investīcijām izglītībā un inovācijās.

Savs redzējums par iespējamām izmaiņām nodokļu politikā ir partijas “Latvijas attīstībai” pārstāvim Edgaram Jaunupam. Viņš TV24 raidījumā “Ziņu top” uzsver: "Ir jābūt godīgiem. Arvilam Ašeradenam nebija nodokļu izmaiņu plāna, bet nodokļu palielināšanas plāns.

Kas notiks ar šo plānu, jautā raidījums? No Jaunupa teiktā izriet, ka šis plāns ir pilnīgi noteikti leģitīms un, visticamāk, tas var tikt ieviests.

“Nezinu, labs jautājums. Augsta varbūtība, citādi man ir grūti iedomāties, kāpēc Arvils Ašeradens tik viegli atbalstītu cita premjerministra kandidāta nominēšanu un virzīšanu. Kāpēc viņš pats neiet? Viņš taču ir partijas vadītājs, - finanšu ministrs, dabisks premjera vietnieks pēc noklusējauma. Līdz ar to šāda vienošanās, iespējams, komandai ir. Un tad mēs sagaidām tiešām nodokļu paaugstināšanu, kas, manuprāt, ir slikta ziņa Latvijas sabiedrībai un slikta ziņa, manuprāt, arī Siliņas kundzei kā jaunajai premjerei. Nodokļus drīkst un kādreiz pat vajag palielināt, kad ir veikti mājasdarbi, kad valdība ir izdarījusi visu iespējamo. Tāda sajūta sabiedrībai nav - būs sajūta, ka valdības neizdarību, gļēvumu cenšas aizlāpīt un noslēpt," spriež E. Jaunups.

Viņš uzskata, ka “Progresīvie un Zaļo un Zemnieku savienība ļaus palielināt nodokļus. ""Progresīvie" principā uzskata, ka papildus nesavākta nauda ir valdības neizdarība, nevis uzņēmēju rīcībā atstāta nauda, kuru viņi varētu gudri investēt - visu, ko varētu atņemt, vajag atņemt.” ZZS savukārt, būsim godīgi, ir organizācija, kas balstās pašvaldībās strādājošā elektorātā, un pašvaldībās strādājošajiem līdz tautsaimniecībai ir patālu. Galvenais, lai budžeti ir stabili. ZZS un "Progresīvie" būs klusējoši, bet tādi sirsnīgi, nodokļu palielināšanas plāna realizēšanas atbalstītāji," uzskata E. Jaunups.