Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Pret izpirkumu atbrīvo spāņu jūrniekus

Pēc sešām Somālijas pirātu gūstā pavadītām nedēļām jūras laupītāji atbrīvojuši Spānijas tunču zvejas kuģi Alakrana un tā 36 apkalpes locekļus. Neoficiāla informācija liecina, ka Spānija pirātiem samaksājusi aptuveni 3,5 miljonus dolāru izpirkuma naudu, turklāt šīs ziņas nav centies noliegt pat Spānijas premjers Hosē Luiss Rodrigess Sapatero.

"Valdība izdarīja to, kas tai bija jādara. Svarīgākais ir tas, ka jūrnieki atkal ir kopā ar mums. Valsts un valdības galvenais uzdevums ir glābt savu tautiešu dzīvības," Madridē sasauktā preses konferencē paziņojis Spānijas premjerministrs. Viņš piebildis, ka visi jūrnieki, neraugoties uz ilgo gūstu, jūtas samērā labi un kuģis Alakrana divu Spānijas jūras kara flotes kuģu pavadībā dodas uz vienu no Seišeļu salu ostām.

"Es pirms stundas pa telefonu runāju ar savu brāli. Notikušais viņus ļoti pārsteidzis, un viņi pat neesot īsti sapratuši, ka pienācis laiks priecāties. Viņi tam nespēj noticēt, taču viss ir beidzies, un drīz viņi jau būs ostā," Basku zemes Bermeo pilsētā, kur pierakstīts kuģis, paziņojusi kāda apkalpes locekļa māsa Argi Galbarriatu. Reuters piebilst, ka Somālijas pirāti apstiprinājuši izpirkuma naudas saņemšanu. "Pēc tam 13 mūsu vīri nokāpa no Alakrana klāja, un jūrnieki varēja pateikt ardievas Somālijas ūdeņiem," sarunā ar Reuters sacījis viens no pirātiem.

Pagaidām nav skaidrs, vai vienošanās starp Spāniju un jūras laupītājiem paredz arī divu sagūstīto pirātu atbrīvošanu. AFP atgādina, ka abi vīri tika notverti dažas dienas pēc Alakrana nolaupīšanas 2. oktobrī. Jūras laupītāji pieprasīja atbrīvot savus biedrus, pretējā gadījumā piedraudot sākt slepkavot zvejas kuģa jūrniekus, savukārt Spānijas laikraksti izteica minējumus, ka Spānijas valdība ar pirātiem mēģina vienoties par gūstekņu apmaiņu. Tomēr pirmdien abi somālieši, kas nogādāti Spānijā, stājās Madrides tiesas priekšā un viņiem tika izvirzītas apsūdzības bruņotā laupīšanā un cilvēku nolaupīšanā. "Tagad savs vārds jāsaka tiesai. Prokurori rīkojas saskaņā ar soda nenovēršamības principu, un tiesai, kas ir neatkarīga, būs jāpieņem piemērots verdikts," sarunā ar AP norādījusi Spānijas premjerministra vietniece Marija Terēza Fernandesa de la Vega. Tomēr Spānijas mediji vēsta, ka tiesa mēģina atrast juridiskus formulējumus, kas ļautu jūras laupītājus atzīt par vainīgiem, taču nosūtīt sodu izciest uz Somāliju.

Notikušais kārtējo reizi izraisījis diskusijas par to, vai ir pieņemami pirātiem maksāt izpirkuma naudu un vai šāda rīcība tikai nepalielina līdzīgu incidentu risku. AP atgādina, ka arī 2008. gada aprīlī, kad jūras laupītāji sagrāba kādu spāņu zvejas kuģi ar 26 zvejniekiem, Madride piekrita samaksāt izpirkuma naudu – toreiz tie bija 1,2 miljoni dolāru. Citādi principi ir Lielbritānijai, kas kategoriski atteikusies maksāt

7 miljonus dolāru par jahtas Lynn Rival un tās pasažieru Pola un Reičelas Čandleru (viņi tika nolaupīti 23. oktobrī) atbrīvošanu.