Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Kirgīzijā noslēgušās prezidenta vēlēšanas

Noslēgušās šodien, 30. oktobrī, notiekošās Kirgīzijas Republikas prezidenta vēlēšanas. Uz šo posteni kandidē 16 pretendenti. Varas iestādes ir solījušas caurskatāmas un godīgas vēlēšanas.

Balsošana notiek pastiprinātos drošības apstākļos, varas iestādēm baidoties no iespējamām provokācijām.

Divdesmitgadu ilgās Kirgizstānas neatkarības laikā šīs ir sestās prezidenta vēlēšanas. Abi iepriekš ievēlētie prezidenti Askars Akajevs un Kurmanbeks Bakijevs tika gāzti no sava posteņa tautas nemieru laikā un bija spiesti valsti pamest. Pēc Bakijeva gāšanas par pagaidu prezidenti kļuva Roza Otunbajeva, taču valsts konstitūcija neļāva viņai kandidēt šīsdienas vēlēšanās.Visiem kandidātiem bija jāsavāc vismaz 30 tūkstošu atbalstītāju paraksti, kā arī jāiemaksā nedaudz vairāk kā tūkstoš latu liela drošības nauda. Vairāki pretendenti savas kandidatūras bija spiesti atsaukt tāpēc, ka nespēja nokārtot nepieciešamo kirgīzu valodas testu.

Pēc valsts likumdošanas vēlēšanas tiek uzskatītas par notikušām neatkarīgi no elektorāta aktivitātes un par uzvarētāju vēlēšanās tiks atzīts tas, kurš saņems vairāk kā 50 % vēlētāju balsu, ziņo aģentūra "Interfaks".

Kopumā tiesības balsot ir nedaudz vairāk kā trim miljoniem pilsoņu.

Kā norāda aģentūra vēlēšanas notikušas bez īpašiem starpgadījumiem, līdz plkst. 15.00 nobalsojuši 29,74 % vēlētāju.

Saskaņā ar jauno Kirgīzijas Republikas konstitūcija prezidenta pilnvaras tiks ierobežotas.

Vēlēšanās galvenā cīņa notiek starp trim līderiem - pašreizējo valsts premjerministru, Sociāldemokrātiskās partijas līderi Almazbeku Atambajevu, bijušo valstssekretāru, opozīcijas partijas „Vienotā Kirgizstāna” līderi Adahanu Madumarovu un valdību atbalstījušās partijas „tēvzeme” parlamentārās frakcijas līderi Kamčibeku Tašijevu.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā konkurentu starpā notika nežēlīgs kompromitējošo materiālu karš

Varas iestādes ir brīdinājuša par iespējamām provokācijām balsošanas laikā, tāpēc visā valstī ieviests paaugstinātas drošības režīms.

Provizoriskos vēlēšanu rezultātus plānots publiskot rīt, bet galīgie rezultāti būs zināmi tuvāko nedēļu laikā.

Vēlēšanām Kirgizstānā seko arī vietējie un ārvalstu novērotāji. Viņu vidū arī Eiropas Parlamenta un EDSO Demokrātisko iestāžu un cilvēktiesību biroja delegācija, kuru vada Latvijas deputāte Eiropas Parlamentā Inese Vaidere.