Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija vervējot kubiešus karā pret Ukrainu

© Pixabay.com

Krievija, iespējams, vervē Kubas pilsoņus dienēt Krievijas armijā Ukrainas teritorijā, liecina BBC žurnālistu veiktā izmeklēšana.

2023. gada septembrī un oktobrī proukrainiskā platforma “InformNapalm” publicēja vairāk nekā 200 kubiešu pases datus, kuri, iespējams, dienē Krievijas armijā

Vietne norāda, ka viņi ieguvuši pases datus, uzlaužot kāda Krievijas virsnieka e-pastu, kurš bija iesaistīts cilvēku vervēšanā.

Facebook meklēšana atklāja, ka 31 no noplūdē minētajiem vārdiem atbilst to cilvēku kontiem, kas atrodas Krievijā vai ir saistīti ar Krievijas armiju.

Daži no šiem cilvēkiem sociālajos tīklos ir ievietojuši fotogrāfijas, kuros redzami Krievijas militārpersonu formas tērpos vai vietās, kur ir izvietotas Krievijas ielu zīmes vai Krievijas automašīnu numura zīmes. Citi kā savu pašreizējo dzīvesvietu norāda Krieviju.

Daudzi no šiem Facebook lietotājiem sāka publicēt ar Krieviju saistītu saturu 2023. gada augustā, norādot laiku, kad viņi varētu būt ieradušies valstī.

Ārzemnieku vervēšana, lai aizstātu daļu Krievijas armjias zaudējumu, palīdz Kremlim izvairīties no riskiem mēģināt ar spēku mobilizēt krievus - kad Krievija 2022. gadā paziņoja par daļēju mobilizāciju, simtiem tūkstošu vīriešu pameta valsti.

Atvest kubiešus uz Krieviju ir samērā vienkārši - abas valstis ir sabiedrotās kopš aukstā kara, kubiešiem nav nepieciešama vīza ceļošanai uz Krieviju, un tiešie reisi uz Maskavu atvieglo ceļošanu.

Turklāt Krievijas piedāvātie ienesīgie armijas līgumi piesaista kubiešus, kuri izmisīgi vēlas izbēgt no ekonomiskās krīzes saasināšanās - internetā atrastie dokumenti un plašsaziņas līdzekļu ziņojumi liecina, ka Kubas vīriešiem tiek piedāvāti ikmēneša maksājumi aptuveni 2000 dolāru apmērā, kas ir milzīga summa Kubā, kur vidējā mēnešalga ir mazāka par 35 dolāriem.

Arī Krievijas pilsonības solījums var pievilināt dažus kubiešus, jo Krievijas pase ļauj bezvīzu režīmā ceļot uz 117 valstīm, savukārt Kubas pasu turētāji ir ierobežoti tikai līdz 61 valstij.

Tomēr ir grūti atrast ticamu aplēsi par Krievijas armijā dienošo kubiešu skaitu.

Intervijā laikrakstam Wall Street Journal Ukrainas Ārlietu ministrijas īpašais pārstāvis Latīņamerikā un Karību jūras reģionā Ruslans Spirins nosauca 400 iesaukto, savukārt Kubas virsnieks Lazaro Gonsaless, kurš dienē Krievijā, sacīja, ka viņa pakļautībā ir tikai 90 kubieši, un pēc viņa teiktā, viņi, visticamāk, dienēs jau okupētajās Austrumukrainas teritorijās, nevis frontes līnijā.