Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Blinkens vizītē Ķīnā brīdina par pārpratumu bīstamību

© AFP/Scanpix/Leta

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens piektdien, tiekoties ar augsta ranga Ķīnas amatpersonām, brīdinājis par pārpratumu un pārrēķināšanās bīstamību savstarpējās attiecībās.

Blinkens tikās ar Ķīnas ārlietu ministru Vanu Ji un sabiedriskās drošības ministru Vanu Sjaohunu, kurš sacīja, ka Blinkens tiksies arī ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. Blinkena tikšanās ar Sji bija gaidīta, bet par to iepriekš nebija paziņots.

Pēdējos mēnešos sarunas starp ASV un Ķīnu kļuvušas intensīvākas, lai gan palielinājušās domstarpības vairākos divpusējos, reģionālos un globālos jautājumos.

Blinkens un Vans uzsvēra, cik svarīgi ir uzturēt atklātas saziņas līnijas, taču viņi arī pauda nožēlu, ka domstarpības kļūst arvien nopietnākas.

Viņu izteikumi liecināja par garu domstarpību sarakstu, kas vēl jāapspriež, to vidū ir jautājumi par Taivānu un Dienvidķīnas jūru, par tirdzniecību un cilvēktiesībām, kā arī par Ķīnas atbalstu Krievijai.

"Kopumā Ķīnas un ASV attiecības sāk stabilizēties," sarunu sākumā Blinkenam sacīja Vans. "Taču tajā pašā laikā negatīvie faktori attiecībās joprojām pieaug un krājas," viņš piebilda.

Blinkens sacīja, ka Baidena administrācija piešķir lielu nozīmi ASV un Ķīnas dialogam pat strīdīgos jautājumos. Viņš norādīja, ka pēdējā gada laikā ir panākts zināms progress, bet izteica pieņēmumu, ka sarunas joprojām būs sarežģītas.

ASV Valsts departaments vēlāk paziņoja, ka piecu stundu ilgās tikšanās laikā Blinkenam un Vanam bijušas "padziļinātas, saturīgas un konstruktīvas diskusijas" gan par domstarpībām, gan par sadarbību, un norādīja, ka Blinkens ir aizstāvējis ASV intereses.

Blinkens "uzsvēra, ka ASV turpinās aizstāvēt mūsu un mūsu sabiedroto un partneru intereses un vērtības, tai skaitā cilvēktiesību un ekonomikas jautājumos," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

Blinkens ieradās Ķīnā trešdien un pirms Pekinas apmeklēja Šanhaju.