Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Ārsti ceļ trauksmi - Eiropu var pārņemt “tropiskās” slimības, ko pārnēsā odi

© Pixabay.com

Eiropa nesen ir saskārusies ar atkal jauniem draudiem - šoreiz tā ir “tropu” slimību izplatīšanās, ko pārnēsā odi, raksta dialog.ua.

Klimata pārmaiņas ir radījušas ideālus apstākļus odiem, kas pārnēsā tādas slimības kā tropu drudzis un malārija arī mūsu platuma grādos. Šobrīd jau fiksēti vairāki saslimšanas gadījumi dažādos Ukrainas reģionos.

Eksperti brīdina, ka uzliesmojumi turpmākajās desmitgadēs var izplatīties tālu ārpus tropu reģioniem, skarot Ziemeļeiropu, Ameriku, Āziju un Austrāliju.

Barselonas veselības aprūpes ilgtspējas komandas vadītāja Reičela Lova uzsver, ka pēdējo 80 gadu laikā saslimšanas gadījumu skaits Eiropā ir ievērojami pieaudzis - ja iepriekš tropu drudzis tika konstatēts galvenokārt tropu un subtropu reģionos, tad tagad tas reģistrēts arī Eiropā.

Tā dēvētais Āzijas tīģerods, kas pārnēsā tropu drudzi, nevar izdzīvot aukstā laikā, taču klimata pārmaiņas rada labvēlīgus apstākļus, lai tas vairotos. Arī sausums un plūdi, kas saistīti ar globālo sasilšanu, var izraisīt pastiprinātu vīrusa pārnešanu.

Reičela Lova aicina paredzēt uzliesmojumus un savlaicīgi rīkoties, lai novērstu slimības un izvairītos no saslimšanas gadījumu skaita pieauguma un iespējamiem nāves gadījumiem visā kontinentālajā Eiropā.