Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Atšifrēti 300 gadu seni papirusi. Kādu noslēpumu tie glabāja?

© Pixabay.com

Pizas universitātes papirologs Graciano Ranokija apgalvo, ka ir atradis precīzu Platona apbedījumu vietu, atšifrējot papirusus, kas atrasti gandrīz pirms 300 gadiem netālu no Neapoles, raksta BBC.

Pēc pētnieku domām, atklājumi liecina, ka Platons tika apbedīts Atēnu akadēmijā, dārzā blakus "Mūzu templim". Tas tika noteikts, pateicoties jaunai Herculaneum papirusu interpretācijai, kurā detalizēti aprakstīta akadēmijas vēsture.

"Salīdzinot ar iepriekšējiem izdevumiem, teksts tagad ir gandrīz radikāli mainījies, norādot uz vairākiem jauniem un specifiskiem faktiem par dažādiem akadēmiskajiem filozofiem," teikts Ranokijas paziņojumā.

Starp svarīgākajām ziņām lasām, ka Platons apbedīts viņam atvēlētajā Atēnu Akadēmijas dārzā. Līdz šim bija zināms tikai tas, ka viņš ir apglabāts akadēmijas teritorijā.

Platons, kurš nomira ap 347. gadu pirms mūsu ēras, tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem grieķu filosofiem. Kopā ar savu mentoru Sokratu un studentu Aristoteli viņš ielika Rietumu filozofijas un zinātnes pamatus.

Herculaneum papirusos, kas atklāti 18. gadsimtā, ir vairāk nekā 1800 tīstokļu. Tie tika atklāti greznā villā, ko sauc par Papiru villu, romiešu īpašumā Herculaneumā, Itālijā, kur tie gadsimtiem ilgi gulēja zem vulkānisko pelnu slāņa pēc Vezuva izvirduma.

Ruļļi ir vienīgā liela mēroga bibliotēka no tā laika, kas ir pilnībā saglabājusies.

Zinātnieki ir mēģinājuši atšifrēt ruļļus gadu desmitiem, taču tagad viņiem palīgā nāca mākslīgā intelekta tehnoloģijas - ar to palīdzību Ranokija un viņa komanda spēja izlasīt aptuveni 1000 vārdu - aptuveni 30% no visa teksta - un uzskatīt, ka viņi spēs pilnībā atšifrēs papirusu līdz 2026. gadam.

Viņi uzņēma simtiem infrasarkano fotogrāfiju no pārogļotajiem ruļļiem, kas ļāva viņiem redzēt ne tikai papirusu priekšpusi, bet arī aizmuguri. Pēc tam iegūtie dati tika analizēti ar datoru.