Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Straumēšana un īsziņu sūtīšana uz Mēness - Nokia un NASA aizved 4G kosmosā

© Pixabay.com

Nosūtīt īsziņas uz Mēness? Video straumēšana uz Marsa? Tas ir daudz reālāk, nekā šobrīd šķiet - tāds ir NASA un Nokia kopīgais redzējums, sadarbojoties, lai izveidotu mobilo tīklu uz Mēness, kas palīdzētu likt pamatus ilgstošai cilvēku klātbūtnei uz citām planētām, raksta cnn.com.

Šogad ir paredzēts palaist SpaceX raķeti - precīzs datums vēl nav apstiprināts - ar vienkāršu 4G tīklu uz Mēness. Nosēšanās iekārta uzstādīs sistēmu uz Mēness un pēc tam tiks attālināti vadīta no Zemes.

“Pirmais izaicinājums tīkla izveidošanai un darbībai kosmosā ir kvalificēts mobilo sakaru aprīkojums, kas atbilst prasībām, kā iespēja to izvietot bez tehniķa,” skaidro Valts Engelunds, NASA Kosmosa tehnoloģiju misijas direktors. Ne mazāks izaicinājums būs darbs skarbajā Mēness vidē ar ekstremālām temperatūrām un radiāciju.

4G tīkla bloku būvē Nokia Bell Labs.

Pašlaik astronauti sarunājas viens ar otru pa radio, bet NASA vēlas izveidot Mēness sakaru sistēmu, kas spēj atbalstīt augstas izšķirtspējas video un zinātnes datus, sacīja Engelunds, īpaši tādēļ, ka misijas kļūst arvien sarežģītākas.

"Spēja sazināties uz Mēness ir svarīga - tikpat svarīga kā jebkurš cits misijas elements, piemēram, ūdens, ko dzert, un gaiss, ko elpot," sacīja Engelunds.

"Galu galā šie centieni palīdzēs izveidot Mēness sakaru tīklu, kas varētu dot mūsu pētniekiem iespēju pārraidīt zinātniskos datus, apspriesties par misijas vadību un runāt ar savām ģimenēm, tā, it kā viņi staigātu pa ielu, izmantojot mobilos tālruņus,” viņš piebilda.

Tas varētu likt pamatu ārpuspasaules internetam, kas neatšķiras no Zemes interneta. Ierīces varētu izveidot savienojumu ar šādiem tīkliem, ļaujot kosmosa pētniekiem izmantot viedtālruņus, kas var piekļūt visām lietotnēm un pakalpojumiem, kas pieejami tiem, kuri atrodas uz Zemes.

Izvietojot 4G uz Mēness, arī uz Zemes ir potenciāli ieguvumi - ja tīkls var izturēt ceļojumu uz orbītu, mežonīgās temperatūras svārstībās un kosmisko starojumu, tas spēs izturēt arī skarbākās vietas uz Zemes, piemēram, polāros ledus laukos, tuksnešus vai platformās atklātā jūrā.

"Īpaši, ja runa ir par attālinātiem rūpnieciskiem objektiem, sabiedrisko drošību, reaģēšanu ārkārtas situācijās, katastrofu seku likvidēšanu vai aizsardzību, ir ļoti izdevīgi izveidot kompaktu tīkla aprīkojumu, ko var viegli transportēt un izvietot jebkurā vietā," sacīja Nokia pārstāvis.