Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Tusks: Ir arvien vairāk pierādījumu, ka krievi vēlēšanu procesā (Eiropā) gribēs iejaukties dažādos veidos, tai skaitā ar vardarbības palīdzību

© Scanpix

Polijas premjerministrs Donalds Tusks trešdien brīdinājis par "trakajiem un nodevējiem" galēji labējā spārnā, kas pirms jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām izplata prokrieviskus uzskatus.

"Dažkārt man rodas iespaids, ka krievi labāk nekā daži no mums saprot šo vēlēšanu nozīmi," sacīja Tusks, aicinot poļus piedalīties EP vēlēšanās.

Viņš brīdināja sargāties no "radikāli labējiem kandidātiem", kas "uzkurinās antiukrainisku, antieiropeisku un arvien vairāk prokrievisku noskaņojumu".

"Mēs nevaram atstāt Poliju un Eiropu trako un nodevēju rokās," paziņoja Tusks, piebilstot, ka Krievijas un Baltkrievijas dienesti cenšas aktīvāk ietekmēt notikumus Eiropā. "Mums ir arvien vairāk pierādījumu, ka krievi vēlēšanu procesā (Eiropā) gribēs iejaukties dažādos veidos, tai skaitā ar vardarbības palīdzību," viņš brīdināja.

Iestājoties par ciešāku Eiropas sadarbību drošības jautājumos, viņš piebilda: "Mums efektīvi jāaizsargā mūsu debesis, mūsu teritorija un mūsu robežas pret agresiju, haosu un nekārtībām."

Tusks jau ir paziņojis, ka Polija plāno pievienoties Vācijas pretgaisa aizsardzības projektam, kas tiek dēvēts par Eiropas debesu vairoga iniciatīvu. Tam pievienojušās jau aptuveni 20 valstis.

Tusks ir vairākkārt uzsvēris Eiropas drošības nozīmi. Martā viņš brīdināja par reāliem konflikta draudiem Eiropā, sakot, ka pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara beigām kontinents ir iegājis "pirmskara laikmetā".

Šomēnes viņš mudināja ES aktīvāk domāt par to, kā aizsargāt no Ukrainas kara ietekmes tādas valstis kā Polija.