Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kāpēc staigāšana atmuguriski ir veselīga? Skaidro BBC

© Pixabay.com

19. gadsimtā staigāšana “atpakaļgaitā” bija tikai ekscentrisks hobijs, taču šodienas pētījumi atklāj, ka tā var dot reālu labumu cilvēka veselībai un smadzenēm, raksta "bbc.com".

50 gadus vecais cigāru veikala īpašnieks Patriks Harmons, vēloties laimēt 20 000 dolāru, 1915. gada vasarā uzsāka dīvainu izaicinājumu - viņš plānoja atpakaļgaitā doties no Sanfrancisko uz Ņujorku.

Ar drauga palīdzību un mazu automašīnas spoguli, kas piestiprināts pie viņa krūtīm, lai palīdzētu redzēt, kurp viņš dodas, Harmons veica 6300 kilometru 290 dienās, sperot katru soli atpakaļ. Harmons apgalvoja, ka ceļojums padarīja viņa potītes tik spēcīgas, ka, "lai tās sastieptu, būtu vajadzīgs āmura sitiens".

Saskaņā ar pētījumiem, staigāšana atmuguriski var sniegt pārsteidzošus ieguvumus gan jūsu fiziskajai veselībai, gan smadzenēm - tā apgalvo BBC žurnālists Maikls Moslijs savā nesen veiktajā pētījumā.

Retrostaigāšanai, kas pazīstama arī kā staigāšana atmuguriski, ir bagāta vēsture. Ir ziņojumi, kas datēti ar 19. gadsimta sākumu, kad cilvēki šādi ir nogājuši simtiem un dažreiz tūkstošiem kilometru.

Biomehānikas atšķirību dēļ staigāšana atmuguriski patiešām var dot zināmas fiziskas priekšrocības. To bieži izmanto fizioterapijā, lai atvieglotu muguras sāpes, ceļu problēmas un artrītu. Daži pētījumi pat liecina, ka staigāšana atpakaļ var pozitīvi ietekmēt kognitīvās spējas, piemēram, atmiņu, reakcijas laiku un problēmu risināšanas prasmes.

Tiek uzskatīts, ka prakse staigāt atmuguriski veselības nolūkos ir radusies senajā Ķīnā, taču pēdējā laikā ASV un Eiropā tai ir pievērsta īpaša pētnieku uzmanība.

Dženeta Dufeka, biomehānikas eksperte no Nevadas universitātes ASV, ir pētījusi kustību atpakaļgaitā vairāk nekā 20 gadu. Viņa un viņas kolēģi ir atklājuši, ka, staigājot atmuguriski tikai 10-15 minūtes dienā, četru nedēļu laikā 10 veselām studentēm ir palielinājusies paceles locītavas elastība. Ejot atpakaļ, var stiprināt arī muguras muskuļus, kas ir atbildīgi par mugurkaula stabilitāti un elastību. Citā Dufekas vadītajā pētījumā piecu sportistu grupa paši ziņoja par sāpju samazināšanos muguras lejasdaļā pēc staigāšanas atmuguriski.

Atpakaļ iešana un skriešana jau tiek izmantota dažos sporta treniņos, īpaši komandu sporta veidos, kuros nepieciešama veiklība, lai ātri pārvietotos uz priekšu, atpakaļ un uz sāniem. Tā kā retroskriešana samazina slodzi uz ceļa locītavām, vienlaikus veidojot spēku, tā ir noderīga arī tam, lai palīdzētu aizsargāt sportistus no traumām.

Turklāt ir pierādīts, ka, ejot atpakaļgaitā, tiek sadedzināts vairāk kaloriju nekā ejot uz priekšu.

"Biomehānika, staigājot atpakaļ, ļoti atšķiras no staigāšanas uz priekšu," stāsta Dufeka. "Ejot atpakaļgaitā, ceļgalā ir samazināts kustību diapazons, kas var sniegt zināmas priekšrocības personām, kuras, piemēram, vēlas rehabilitēties pēc ceļa operācijas."

Nesenā pētījumā konstatēts, ka kustību diapazons gan gūžas, gan ceļa locītavās ir ievērojami samazināts, ejot atpakaļgaitā. Kamēr gaita uz priekšu sākas ar papēža kontaktu, atpakaļgaita sākas ar pirkstu kontaktu, un papēdis dažreiz nekad nenolaižas līdz zemei. Rezultātā ceļa locītavai ir mazāka ietekme un tiek izmantoti dažādi muskuļi, salīdzinot ar parasto staigāšanu.

Turklāt dalībniekiem, kas soļoja atpakaļ, bija ātrāks reakcijas laiks, iespējams, tāpēc, ka viņu smadzenes jau bija pieradušas veikt neatbilstošu uzdevumu.

Pētnieki ir arī atklājuši atšķirības neironu aktivitātes atrašanās vietā, ejot atpakaļ, salīdzinot ar soļiem uz priekšu. Prefrontālā garoza, kas ir atbildīga par kognitīvām prasmēm, piemēram, lēmumu pieņemšanu un problēmu risināšanu, ir īpaši aktīva atkāpjoties.

Citā pētījumā tika secināts, ka dažādas atpakaļgaitas kustības formas, tostarp staigāšana atpakaļ, video skatīšanās ar vilciena braucienu atpakaļ un pat tikai domāšana par kustību atpakaļ, uzlaboja dalībnieku spēju atcerēties informāciju.

Dufeka piebilst, ka ir vēl viens iemesls izmēģināt retro pastaigu:

"Es zinu, ka ir arī citi veidi, kā izstiept paceles cīpslas. Bet staigāšana atpakaļgaitā var būt arī vienkārši jautra pārmaiņa ikdienā, vai ne?”