Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Latvija ieguldīs sešus miljonus eiro Pasaules Bankā palīdzības sniegšanai Ukrainai

© Depositphotos

Ceturtdien, 18.aprīlī, finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) ikgadējā Pasaules Bankas grupas (PBG) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku pavasara sanāksmē Vašingtonā paziņoja par sešu miljonu eiro hibrīdkapitāla ieguldījumu Pasaules Bankā (PB), aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ieguldījuma mērķis - atbalstīt Ukrainu un tās reģionā esošās valstis steidzamu attīstības problēmu risināšanā. Vienlaikus ar Latviju par jauniem ieguldījumiem paziņoja Dānija un Norvēģija.

Latvija PB piešķir sešus miljonus eiro, lai tā nākamajā desmitgadē palīdzētu sniegt finansiālu atbalstu Ukrainai un tās reģionā esošām valstīm, izsniedzot aizdevumu aptuveni 50 miljonu eiro apmērā.

Latvijas ieguldījums finansiāli stiprinās PB Starptautisko Rekonstrukcijas un attīstības banku (IBRD), kas palīdzēs risināt vairākas aktuālas pasaules problēmas nākamajā desmitgadē. Hibrīdkapitāls ir finanšu inovācija, kas ļauj PB akcionāriem, tostarp Latvijai, ievērojami palielināt IBRD aizdošanas spēju jebkurā laikā, piešķirot finansējumu attīstības valstīm.

Hibrīdkapitāls apvieno gan parāda, gan pašu kapitāla iezīmes. Tas izpaužas kā aizdevums, par ko tiek maksāts kupons (regulārs procentu maksājums) un kuru var konvertēt akciju kapitālā. Latvijas ieguldījuma iemaksas PB hibrīdkapitāla instrumentā, ko valdība apstiprināja 28.martā, kupons tiks novirzīts PB "Ukrainas atjaunošanas, rekonstrukcijas un reformu trasta fondā".

Tādējādi Latvija nodrošinās regulāru, nepārtrauktu un ilgtspējīgu atbalstu Ukrainas valdībai, palīdzot mazināt finansējuma trūkumu kritisko budžeta vajadzību finansēšanā un veicinot ārējā finansējuma piesaisti. Ar šo soli Latvija apliecina savu stingro apņemšanos turpināt atbalstīt Ukrainas valdību, kā arī stiprināt Latvijas kā donorvalsts statusu starptautiskā mērogā, skaidro FM pārstāvji.

PB finanšu modelis paredz, ka par katru saņemto vienu eiro, tā varēs aizdot astoņus eiro. Latvijas ieguldījums sešu miljonu eiro apmērā piešķirs astoņas reizes lielāku aizdevumu - ap 50 miljoniem eiro, lai nākamajā desmitgadē risinātu tādas problēmas kā nestabilitāte un konflikti.

Ašeradens norāda, ka Latvijas ieguldījums PB ir inovatīvs finansējuma piesaistes veids. Tas Latvijai dod iespēju nākamajā desmitgadē papildus palielināt finansiālo atbalstu Ukrainai un reģiona valstīm, kas saskaras ar Krievijas kara izraisītajiem satricinājumiem. Latvija efektīvi izmanto PB spēju palielināt finansējumu ar finanšu tirgu starpniecību, ņemot vērā tās augsto AAA kredītreitingu, prioritārā kreditora statusu un ilgtermiņa finanšu stabilitāti.

Latvija kopā ar Dāniju un Norvēģiju ir viena no pirmajam valstīm, kas veic hibrīdkapitāla ieguldījumu PB un strādā ciešā sadarbībā ar Ziemeļvalstīm un G7 partneriem, lai sasniegtu kopīgo mērķi - izveidot lielāku un labāku PB.

PB ir 189 pasaules dalībvalstis/akcionāri, tostarp Latvija.