Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 785. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:05]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 18. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:05. Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons ceturtdien G7 ārlietu ministru sanāksmē Itālijas Kapri salā aicinājis rast radošus veidus, kā izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus, lai palīdzētu Ukrainai.

"Lielbritānijā, Eiropā un citur ir iesaldēti Krievijas aktīvi, un mums būtu jāmeklē veidi, kā šos aktīvus izmantot, lai palīdzētu Ukrainai tās aizsardzībā," žurnālistiem sacīja Kemerons. Ministrs norādīja, ka ir būtiski vienoties, kā to darīt.

18:35. Aizturēts Polijas pilsonis, kurš piedāvājis palīdzēt Krievijas specdienestiem atentāta pret Zelenski mēģinājumā, raksta pravda.com.ua. Saskaņā ar izmeklēšanu aizdomās turamais pēc savas iniciatīvas nodibināja sakarus ar Krievijas bruņoto spēku vadības pārstāvjiem un informēja viņus par gatavību strādāt Krievijas militārās izlūkošanas labā.

16:55. G7 valstis neplāno atcelt Krievijas aktīvu iesaldēšanu, līdz Ukrainai nebūs kompensēti zaudējumi, teikts G7 ministru un centrālo banku vadītāju kopīgajā paziņojumā.

16:07. Ņemot vērā Krievijas intensīvos uzbrukumus Ukrainas elektrības infrastruktūrai, Ukrainas energouzņēmums DTEK un valdība ceturtdien aicinājuši uzņēmumus ierobežot enerģijas patēriņu vakara stundās, kad parasti elektroenerģija tiek patērēta visintensīvāk.

Krievija pēdējās nedēļās veic teju nepārtrauktus uzbrukumus Ukrainas elektrības infrastruktūrai, un Krievijas 11.aprīļa raķešu triecienā tika iznīcināta Tripiļļjas termoelektrostacija (TEC), kas bija viens no svarīgākajiem Kijivas reģiona elektrības ražotājiem.

15:28. Dienu iepriekš notikušajā Ukrainas armijas triecienā krievu kara lidlaukam okupētajā Krimas pussalā iznīcinātas vai bojātas četras zenītraķešu S-400 palaišanas iekārtas, ceturtdien pavēstījusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR).

14:39. Igaunijas parlaments gatavojas pieņemt paziņojumu, pasludinot Krievu pareizticīgās baznīcas Maskavas patriarhātu par organizāciju, kas atbalsta Krievijas agresijas karu, un stingri nosodot patriarhāta rīcību, attaisnojot un kurinot asiņaino karu Ukrainā.

Paziņojuma projekta iniciatori ir 52 deputāti, un to ceturtdien iesniedza parlamentā sociāldemokrāts Jāks Ābs.

Projektā uzsvērts, ka kopīgi jāpretojas Maskavas patriarhāta rīcībai, un Rīgikogu nevar pieļaut, ka reliģiskās institūcijas šķeļ sabiedrību reliģijas brīvības aizsegā.

"Maskavas patriarhāts ir Krievijas hibrīda ierocis agresīvas politikas īstenošanai pasaulē," teikts Igaunijas parlamenta paziņojuma projektā.

13:35. Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) tikšanās laikā ar ASV Valsts kases sekretāra vietnieku Valliju Adejemo apsprieduši iesaldētos Krievijas Centrālās bankas aktīvus un to iespējamu pielietojumu, lai sniegtu atbalstu Ukrainai, kā arī Krievijai piemēroto sankciju īstenošanas efektivitāti.

Latvijas un ASV kolēģi pārrunāja apņemšanos atbalstīt Ukrainu un turpināt bezprecedenta sankcijas, kas tika pieņemtas pret Krieviju. Īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumam par Ukrainai jau tuvākajā laikā nodrošināmo finansiālo palīdzību, lai sekmīgāk cīnītos kara frontē.

12:31. Nīderlandes premjerministrs Marks Rite piedāvājis iegādāties no sabiedrotajiem pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", lai tās pēc tam nodotu Ukrainai, vēsta laikraksts "The Guardian".

"Mēs varam no viņiem tās nopirkt, mēs varam tās piegādāt Ukrainai, mums ir nauda. Tas ir svarīgi," piebilda Rite. Nīderlandes premjers arī aicināja "kritiski izvērtēt rezerves, lai noteiktu mūsu saistību mērogus".

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aicinājis alianses dalībvalstis aktivizēt centienus, lai Ukrainai nodrošinātu papildu pretgaisa aizsardzības sistēmas.

11:05. Ukraiņu karavīri notriekuši visus 13 dronus "Shahed", ko naktī uz ceturtdienu Krievija raidīja uz Ukrainu, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

10:28. Bojāgājušo skaits trešdienas rītā notikušajā Krievijas raķešu triecienā Čerņihivai, uz ziemeļiem no Kijivas, pieaudzis līdz 18, pavēstīja Ukrainas Ārkārtas situāciju dienests.

Kā liecina līdz ceturtdienas rītam apkopotie dati, dzīvību zaudējuši 18 cilvēki, 77 ievainoti, arī četri bērni. No drupām izglābti trīs cilvēki, teikts paziņojumā.

Kā iepriekš ziņoja policija, triecienā nodarīti postījumi sociālās infrastruktūras iestādēm, universitātes ēkai, slimnīcai un 16 daudzstāvu dzīvojamām ēkām.

Čerņihivas mērs Oleksandrs Lomako norādīja, ka raķetes trāpījušas blīvi apdzīvotā rajonā.

09:14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 456 960 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 910 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7196 tankus, 13 835 bruņutransportierus, 11 637 lielgabalus un mīnmetējus, 1046 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 759 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9284 bezpilota lidaparātus, 2093 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 618 automobiļus un autocisternas, kā arī 1915 specializētās tehnikas vienības.

08:22. Ukrainas gaisa spēki ap pusnakti no 17. uz 18. aprīli ziņoja, ka Ukrainas debesīs lido Krievijas uzbrukuma bezpilota lidaparātu grupas "Shahed". Hmeļņickas un Ivanofrankivskas apgabalos bija dzirdami sprādzieni.

Krievu uzbrukums ilga visu nakti un Ukrainas gaisa spēki par apšaudes beigām ziņoja tikai pulksten 7:29 no rīta, vēsta medijs "Ukrainska Pravda".

07:23. Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels pēc Eiropas Savienības (ES) samita pirmās dienas paziņoja, ka ieroču piegāde Ukrainai ir dienu un nedēļu, nevis mēnešu jautājums.

"Ir svarīgi, lai mēs pildītu savus solījumus, un es varu apliecināt, ka visi ieinteresētie dalībnieki dara visu iespējamo, lai paātrinātu, pieliktu vairāk pūļu, lai ļoti īsā laikā palielinātu mūsu aizsardzības spējas ražošanas ziņā. Taču ar to nepietiek. Mums ir jādara vairāk. Un mēs arī skatāmies, ja iespējams, vairāk izmantot to, kas atrodas noliktavās, īpaši pretgaisa aizsardzības jomā," žurnālistiem Briselē sacīja Mišels.

Pēc Mišela teiktā, visi ES līderi ir vienoti jautājumā par atbalstu Ukrainai, saprotot nepieciešamību piegādāt vairāk aprīkojuma, tostarp pretgaisa aizsardzības sistēmas, un piedalīšanos konferencē par Ukrainas miera formulu Šveicē.

06:58. ASV Pārstāvju palātas spīkers no republikāņu partijas Maiks Džonsons paziņojis, ka galīgo balsojumu par likumprojektu par palīdzības sniegšanu Ukrainai varētu sarīkot līdz 20. aprīļa beigām.

Džonsons sacīja ASV Pārstāvju palātai, ka trīs atsevišķi likumprojekti par palīdzību Ukrainai, Izraēlai un Taivānai tika prezentēti līdz dienas beigām 17.aprīlī.

Džonsons arī paredz, ka galīgais balsojums par šiem likumprojektiem varētu notikt sestdienas, 20. aprīļa, vakarā.

00:10. ASV Pārstāvju palātas spīkera Maika Džonsona sagatavotajā likumprojektā par papildu finansējumu Ukrainai piedāvāts šim mērķim atvēlēt aptuveni 61 miljardu dolāru, kā arī ātri pārvest uz Ukrainu tālās darbības rādiusa raķetes ATACMS, raksta pravda.com.ua.