Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas propaganda uz Ukrainas karavīru mobilajiem telefoniem sūta pornogrāfiskus video

© Scanpix

Vienā no klipiem ir attēlota kāda karavīra sieva, kura savu mirušo vīru aizstāj ar jaunu karavīru. Klips beidzas ar vārdiem: "Valsts parūpēsies par tavu ģimeni pēc tavas nāves."

Krāpnieki izliekas, ka pārstāv ārzemju organizācijas un saka, ka vēlas palīdzēt Ukrainas armijai, lai pēc tam ievāktu informāciju par to, kādi ieroči armijai nepieciešami, ziņo portāls svt.se.

Ukraiņi apliecina, ka šādi propagandas triki ir ļoti izplatīti - seksa video un it kā personiskas ziņas - tā ir daļa no jaunās propgandas, kuru Krievija sūta tieši uz ukraiņu mobilajiem tālruņiem.

Kāds Ukrainas pilsoniskās sabiedrības aktīvists vārdā Marjans ir ticis pakļauts vairākiem propagandas trikiem - tie ietver gan ziņojumus, kuru sūtītājs zina saņēmēja vārdu un adresi, gan psiholoģisko propagandu.

Kādu dienu viņam uzrakstījis kāds lietotājs vietnē “Telegram”, nosaucot sevi par Billiju Miliganu.

“Viņš rakstīja, ka nāk no starptautiskas organizācijas, un jautāja, vai man nav nekādas saistības ar Ukrainas armiju, un teica, ka viņš vēlas palīdzēt. Es kļuvu ziņkārīgs un gribēja pajokot ar krāpnieku. Mēs runājām trīs dienas, līdz viņš man pajautāja, kas ukraiņu karavīriem būtu vajadzīgs visvairāk. Es teicu, ka mums vajag zeķes, zāles un tamlīdzīgas lietas. Tad viņš jautāja - bet kā ar ieročiem?”

Vēlāk Marjans saņēma vēl vienu ziņojumu. Šoreiz tas bija video klips, izmantojot tērzēšanas lietotni “Signal”, kurā viņš sazinās tikai ar dažiem žurnālistiem.

“Tajā bija redzamas ukraiņu karavīra bēres, un pēc tam viņa sieva nodarbojās ar seksu ar citu karavīru.” Filma beigusies ar vārdiem - valsts parūpēsies par tavu ģimeni pēc tavas nāves.

Marjans esot vaicājis karavīriem, vai arī viņi ir saņēmuši līdzīgas ziņas:

“Viņi saka, ka viņiem ir vienalga. Viņi saprot, ka tas ir karš, un tajā pašā laikā kiberkarš.”