Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas dienvidos nerimst svelme un plosās ugunsgrēki; cieš arī Kanāriju salas

© Scanpix

Eiropas dienvidos otrdien turpinājās karstuma viļņa "Cerbera" atnestā svelme, kurai seko arī savvaļas ugunsgrēki.

Ugunsdzēsējiem nākas cīnīties ar liesmām Grieķijā un Kanāriju salās, Spānijā daudzviet izsludināta karstuma trauksme, bet Itālijai piederošajā Sardīnijā bērniem drošības apsvērumu dēļ liegtas sporta aktivitātes.

Francijā dažviet uzstādīti jauni karstuma rekordi. Franču meteorologi ziņo, ka Alpu slēpošanas kūrortā Alpdjuezā, kas atrodas 1860 metrus virs jūras līmeņa, temperatūra pirmo reizi sasniegusi 29,5 grādus pēc Celsija, bet Pireneju piekājē esošajā Verdenā - 40,6 grādus.

Atēnu apkārtnē joprojām plosās vairāki mežu ugunsgrēki, un ugunsdzēsēju pārstāvis atzinis, ka šī bijusi "grūta diena". Taču svelme nerimstas, un tiek prognozēts, ka ceturtdien temperatūra varētu sasniegt 44 grādus pēc Celsija.

Mežu ugunsgrēks plosās arī pie Lutraku pludmales, un no tur esošajām vasaras nometnēm pirmdien nācies evakuēt 1200 bērnu.

Kanāriju salās ugunsgrēks jau nopostījis 3500 hektārus meža un spiedis evakuēt 4000 iedzīvotāju, kamēr cīņā ar liesmām iesaistīti 400 ugunsdzēsēji.

Svelme valda arī Itālijā un Spānijā, kur karstuma trauksme izsludināta trīs reģionos.

Sardīnijā un Sicīlijā varētu tikt pārspēts Eiropas karstuma rekords - 48,8 grādi pēc Celsija, kas Sicīlijā tika reģistrēts 2021.gadā.

Arī Romā gaisa temperatūra pusdienlaikā sasniegusi 40 grādus, un daudzi meklē glābiņu, dodoties uz jūras piekrasti.

Veselības aizsardzības iestādes Itālijā izsludinājušas sarkano trauksmes līmeni 20 pilsētās, sākot ar Neapoli dienvidos un beidzot ar Venēciju ziemeļos.