Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Kirgizstāna lūdz Krievijai palīdzību cīņā ar nemierniekiem

© Scanpix/Reuters

Nemieros, kas naktī uz piektdienu atkal uzliesmoja Kirgizstānas dienvidos, gājuši bojā jau 49 cilvēki, vēl 654 guvuši ievainojumus, vēsta BBC.

Nekārtības uzliesmojušas Ošas pilsētā. Jau ziņots, ka naktī uz piektdienu Ošas pilsētas centrā sapulcējās agresīvi noskaņoti jaunieši. Masveida kautiņš pārauga nemieros, tika izsisti logi dzīvojamās mājas, kā arī veikalu skatlogi. Nemieri sākušies arī dažos rajonos pilsētas apkaimē.

Drīz pēc nekārtību sākuma pilsētā izskanēja šāvieni, sākušies ugunsgrēki. Galvenajās ielās lielākā daļu māju ir izdegušas.

Kā norādījis vietējās slimnīcas ārsts, "slimnīcā pēc palīdzības vērsušies jau 700 cilvēku, ar šautām brūcēm ievietots 131 cilvēks, 60% no šiem ievainotajiem stāvoklis ir ļoti smags".

Pēc pēdējiem datiem, Kirgizstānas Iekšlietu ministrijas spēkiem tomēr nav izdevies atjaunot kontroli Ošā, lai gan pilsētas ielās patrulē ievērojams skaits karavīru.

Ošā, kā arī Uzgenas, Aravas un Karasu rajonos izsludināts ārkārtas stāvoklis un ieviesta komandantstunda. Pagaidu valdība apgalvo, ka nekārtības izprovocējis starpetniskais konflikts starp kirgīziem un uzbekiem.

Kā kļuvis zināms, Kirgizstānas varas iestādes vērsušās pēc palīdzības pie Krievijas.

"Situācija ir kļuvis pārāk nekontrolējama," norāda valsts vadītāja Roza Otunbajeva," mums vajag citus vēl karavīrus, kas palīdzētu kontrolēt situāciju."