Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ES prezidenta amatā iecelts Van Rompejs, ārlietu pārstāvja - Eštona

Ceturtdien Briselē notikušajā Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmē par pirmo ES Padomes prezidentu iecelts Beļģijas premjerministrs Hermans Van Rompejs, savukārt ES ārlietu dienesta vadītāja postenī - Lielbritānijas ES tirdzniecības komisāre Katrīna Eštona, samita noslēguma preses konferencē paziņoja ES prezidējošās valsts Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts.

"Šī ir jaunā Eiropas vadības komanda," preses konferencē paziņoja Reinfelts, viņam līdzās stāvot Van Rompejam un Eštonai.

Savukārt Van Rompejs pavēstīja, ka Eiropai ir jāspēlē nozīmīga loma pasaulē.

Vienošanās tika panākta, kad Lielbritānija atteicās no bijušā premjera Tonija Blēra virzīšanas uz ES Padomes prezidenta posteni, izbeidzot nedēļām ilgo politisko neskaidrību un paverot ceļu vienošanās panākšanai par Van Rompeja iecelšanu.

Lielbritānija izteica atbalstu Eštonas kandidatūrai ārlietu koordinatora amatam un viņas izredzes ievērojami palielinājās, kad atbalstu viņas kandidatūrai izteica Eiropas sociālistu partiju līderi un parlamentārieši.

ES līderi centās rast politisku līdzsvaru, lai apmierinātu dalībvalstis un Eiropas Parlamentu (EP), kura apstiprinājums ir nepieciešams Eštonai.

Van Rompeja apstiprināšanai EP balsojums nav nepieciešams.

Van Rompejs bija guvis atzinību par spēju saturēt kopā trauslo Beļģijas koalīcijas valdību pēc kļūšanas par premjerministru mazāk nekā pirms gada.