Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Centralizēto eksāmenu izplatītājus nesoda

"Pērku ģeogrāfijas eksāmenu," kodolīgs ir kādā interneta portālā ievietotais sludinājums. Atbildīgās institūcijas kā katru gadu sola novērst iespēju šā un citu līdzīgu sludinājumu autoriem tikt pie vidusskolas centralizēto eksāmenu jautājumiem pirms paša pārbaudes darba, tomēr pieredze liecina, ka informāciju par eksāmenu uzdevumiem nosargāt ir grūti.

Turklāt informācijas noplūdinātājiem sankcijas nepiemēro.

Izmeklēšana par 2009. gada matemātikas eksāmena materiālu parādīšanos publiskā vidē pirms pārbaudes darba sākuma noslēdzās pērnā gada 18. decembrī. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Sigita Pildava skaidro, ka par informācijas noplūdināšanu bija ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 24. panta Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā, tomēr lietu slēdza, pamatojot to ar nozieguma sastāva trūkumu notikušajā – lielu kaitējumu tas nebija nodarījis, un ķēde uz noplūdes avotu bija tik gara, ka vainīgos neatrada.

Tikmēr interneta portālos jau ir parādījušies piedāvājumi iegādāties šā gada eksāmenu jautājumus. Piedāvātā cena par matemātikas eksāmena otro un trešo daļu ir 230–250 lati.

Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža gan sola, ka šogad ir veikti papildu drošības pasākumi, lai eksāmenu jautājumu noplūde nenotiktu. Tomēr, kā tieši centrs rūpēsies par eksāmenu drošību, viņa neatklāj. Tāpat kā ierobežotas pieejamības informācija ir klasificēta eksāmenu gatavības stadija.

"Es ieteiktu netērēt naudu, bet gatavoties eksāmenam. Bieži kā īsto eksāmenu pārdod iepriekšējo gadu pārbaudes darbu uzdevumu kombināciju, un vidusskolēni tās iegādājas, lai arī ikvienam šie uzdevumi ir brīvi pieejami," atklāj K. Ilgaža un piebilst, ka ikviens, kas vēlas iepazīties ar pagājušo gadu centralizēto eksāmenu uzdevumiem, to var izdarīt VISC mājaslapā www.visc.gov.lv.

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš ir pārliecināts, ka centralizēto eksāmenu noplūdes dēļ iepriekšējos gados no sistēmas atteikties nevajag, jo tā kalpo ne tikai kā galvenais vērtēšanas kritērijs, iestājoties augstskolā, bet arī ļauj izdarīt vispārīgus secinājumus par vidējās izglītības kvalitāti valstī.

Lai arī M. Auziņš atzīst, ka eksāmena jautājumu pieejamība var ietekmēt katra studētgribētāja iespējas iegūt budžeta vietu augstskolā, kopumā jauno studentu uzņemšanas norisi tā līdz šim nav ietekmējusi. Jāpiebilst, ka mācību maksa augstskolās ir apmēram 1000 lati.