Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Saeimā vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu

© Oksana Džadana / F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā trešdien, 8.maijā, vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu.

Iniciatīvas autore Irina Graudiņa vēlas, lai parlaments izvērtē, vai Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais ziņojums par skolu reformu, kas cita starpā paredz ievērot skolēnu skaita prasību skolās, ir sagatavots atbilstoši Latvijas iedzīvotāju, tai skaitā lauku iedzīvotāju, interesēm un vai tas nav pieņemts vienpusīgi, neizprotot reālo situāciju valstī.

Graudiņa uzskata, ka skolu reforma valdībā nav "pienācīgi apspriesta". Viņa atzīmē, ka ir plānots slēgt vai reorganizēt ap 60 lauku skolu dažādos Latvijas reģionos, un tā esot "valsts mēroga problēma".

Iniciatīvas autore akcentē, ka lēmums par skolas slēgšanu Kuldīgas novadā skar vairākas skolas, tajā skaitā Zigfrīda Anna Meierovica Kabiles pamatskolu. Viņasprāt, Kuldīgas novada pašvaldība "nerēķinās ne ar sava novada, ne kaimiņu novadu bērnu pamattiesībām un interesēm".

Pēc Graudiņas vārdiem, šādi rīkoties pašvaldībai uzspiežot IZM jaunie noteikumi, kuru "leģitimitāte ir diskutabla".

Iniciatīvas pārstāve uzskata, ka starp slēgšanai paredzētajām skolām nav liekama vienlīdzības zīme, un katrs gadījums ir jāizvērtē individuāli, izskatot arī iespēju pamatskolas pārveidot par sākumskolām.

"Pēc IZM noteikumiem, lai cik diskutabli tie būtu, bērnu skaits mūsu skolā neatbilst tur uzstādītajiem parametriem. Tomēr neuzskatām, ka trūkstošo bērnu skaits ir tik būtisks, ka skolu likvidēšana ir vienīgais veids, kā risināt valsts un pašvaldības finansiālās problēmas uz lauku skolu likvidācijas rēķina, neizprotot konkrēto situāciju," pauž Graudiņa, uzsverot, ka, saglabājot "dzīvotspējīgu skolu", tiks saglabāta "dzīvotspējīga, radoša un pašpietiekama kopiena".