Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Direktors: Studijas Valsts policijas koledžā ir otras vislabāk atalgotās valstī

© Dmitrijs Suļžics/MN

Valsts policijā vidēji trūkst 25% darbinieku. Darbinieku trūkums ir problēma jau gadiem. Lai ieinteresētu jauniešus apgūt policista profesiju, ik gadu Valsts policijas koledža rīko Atvērto durvju dienu, vēsta "ReTV".

Pagājušajā gadā Valsts policijas koledžā tika uzņemti 135 jaunieši. Tiesa gan - ne visi jaunieši, kuri mācības uzsāk, tās arī pabeidz.

Pēc Eiropas Savienības biroja “Eurostat” datiem, Latvijā ir aptuveni 233 policisti uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā, norādīts Valsts policijas pārskatā par 2023. gadu. Interese par policijas darbu ir liela, ko pierāda tas, ka Atvērto durvju dienas Valsts policijas koledžā apmeklēja aptuveni 150 jaunieši.

Valsts policijas koledžas studentes stāsta, ka mācības šeit ir interesantas un dinamiskas. Papildus mācībām ir iespēja uzlabot fizisko izturību, kas lieti noder policijas darbā. Tāpat ir iespēja papildināt zināšanas no pasniedzējiem ar lielu pieredzi policijas darbā.

Novērojumi liecina, ka savu nākotni ar darbu Valsts policijā, arvien vairāk izvēlas saistīt tieši sievietes. To apstiprina arī Valsts policijas koledžas direktors Dmitrijs Homenko. Viņš saka, ka skaidrojams tam pavisam vienkāršs. “Mēs par to tikai priecājamies. Varam apgalvot, ka Latvijas policija ir pati skaistākā policija Eiropā. Dāmu īpatsvars ir lielāks, nekā tas ir vidēji Eiropā. Bet man tas ir izskaidrojams ar loģisku faktu, ka mūsdienās policijas darbiniekam ne vienmēr ir jārīkojas ar fizisku spēku, ne vienmēr fiziskais pārākums ir nepieciešams. Ir daudz viedo tehnoloģiju, speclīdzekļu. Nav starpības, kurš cilvēks nospiež pogu.”

Runājot par atalgojumu studiju laikā, Homenko skaidro, ka studijas ir labi apmaksātas, lai jauniešiem nebūtu jāmeklē vēl kāds papildus peļņas avots. “Es apņemšos apgalvot, ka studijas Valsts policijas koledžā ir otras vislabāk atalgotās valstī. Pēc studijām Nacionālajos bruņotajos spēkos. Bet šeit ir jautājums par to, ka ārējā drošība nevar pastāvēt bez iekšējās drošības. Šajā gadījumā gribētu pasvītrot, ka Iekšlietu ministrija pēdējos gados ir darījusi daudz, lai rūpētos par kadetu nodrošinājumu. Iestājoties Valsts policijas koledžā, kadeti ir dienestā. Viņi saņem minimālo mēnešalgu, vēl klāt saņem piemaksas par sekmēm.”