Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Kā iegūt kvalifikāciju apliecinošu dokumentu, nestudējot universitātē vai koledžā?

© Ekrānšāviņš

Ja esat zaudējis darbu, bet profesija apgūta darba vidē, tad bez atbilstošas izglītības un profesiju apliecinoša dokumenta ir visai sarežģīti atrast jaunu darbu. Taču ir gaisma tuneļa galā - par iespējam iegūt kvalifikāciju apliecinošu dokumentu bez sēdēšanas augstskolas vai arodskolas solā, turklāt par velti, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Izrādās, ka, pat ja nevienu dienu neesat studējis universitātē vai koledžā, tik un tā ir legāla iespēja, kā iegūt kvalifikāciju apliecinošu dokumentu. Agnese Koha, Nodarbinātības valsts aģentūras vecākā eksperte stāsta: “Ja cilvēks ir ilgstoši strādājis kādā darba vietā, labi apguvis savu darbu, bet iepriekš nav to mācījies, tad nokārtojot kvalifikācijas eksāmenu, šis cilvēks iegūst apliecinājumu savām dzīves laikā apgūtajām zināšanām, iegūstot valsts atzītu profesionālas kvalifikācijas dokumentu.”

To var veikt jebkuras profesijas pārstāvis, piemēram, autoatslēdznieks, pavārs, viesmīlis, datorspeciālists vai cits, kurš profesionālās iemaņas apguvis pašmācības ceļā vai mācījies no kolēģiem, taču profesiju apliecinoša dokumenta viņam nav bijis. Piemēram, Gulbenes iedzīvotāja Ilze strādājusi par aprūpētāju. Kad īslaicīgi bijusi bezdarbnieka statusā, izmantojusi iespēju nokārtot eksāmenu un iegūt aprūpētājas kvalifikāciju apstiprinošu dokumentu.

Profesionālās kvalifikācijas apliecības ieguve atspoguļojoties arī uz algas lielumu un stundas likmi. Par eksāmenu jeb kompetences novērtēšanu samaksa atšķiras atkarībā no izvelētās profesijas un grupas lieluma, kas kārto eksāmenu. Vidēji tie ir 50 - 60 eiro, taču par eksāmenu samaksāto naudu klientam atdod Nodarbinātības valsts aģentūra.

Lai klients varētu pretendēt uz NVA atbalstu, vispirms jāiegūst bezdarbnieka statuss, jāsameklē iestāde, kas piedāvā šo profesionālās kompetences novērtēšanu, ar to jāsazinās, jāvienojas par eksāmena laiku.

Darba devēji nesmādējot darbiniekus, kas profesionalitāti apliecinošu dokumentu ieguvusi šāda ceļā, jo eksamināciju veic un izsniedz kvalifikāciju apliecinošu dokumentu valsts akreditētas izglītības iestādes. Vēl jo vairāk ņemot vērā, ka Latvijā pašlaik trūkst ap 100 tūkstošiem nodarbināto.

Vairāk skaties video!