Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Augstākās izglītības padome piedāvā piešķirt stipendijas un budžeta vietas Ukrainas studentiem

© f64.lv, Egons Ansbergs

Augstākās izglītības padome (AIP) piedāvā piešķirt stipendijas un budžeta vietas Ukrainas studentiem, informē AIP pārstāvji. 

AIP savā aicinājumā atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecerēto risinājumu izveidot īpašu stipendiju Ukrainas studējošajiem, kuriem Latvijā būs nepieciešams atbalsts studiju turpināšanai, vienlaikus aicinot to attiecināt arī uz studējošajiem, kuri apgūst koledžas līmeņa augstākās izglītības programmas, kā arī studējošajiem no Ukrainas, kuri jau studē Latvijā.

Papildus AIP aicināja nepieciešamības gadījumā IZM paredzēt šiem mērķiem Latvijas augstskolām papildu budžeta vietas, kā arī piešķirt papildu līdzekļus Ukrainas akadēmiskā personāla un zinātnieku integrācijai Latvijas augstskolās un pētniecības institūcijās.

Līdz ar atbalstu Ukrainas akadēmiskai kopienas pārstāvjiem, kuri militārās agresijas rezultātā ir bijuši spiesti atstāt Ukrainu, AIP aicināja IZM, Ministru kabinetu un Latvijas Saeimu kopā ar Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Komisiju, izstrādāt plašu atbalsta mehānismu klāstu Ukrainas augstskolām, kuras turpina darbu Ukrainā, kā arī instrumentus, ar kuru palīdzību to nodrošināt.

AIP pauda atbalstu tam, lai iesaldētu Krievijas un Baltkrievijas līdzdalību Boloņas procesā, vienlaikus uzsverot nepieciešamību atbalstīt visus Krievijas un Baltkrievijas akadēmiskās kopienas pārstāvjus, kuri, uzņemoties milzu risku un demonstrējot pilsonisko drosmi, ir publiski kritizējuši militāro uzbrukumu Ukrainai.

AIP stingri nosoda Krievijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, un Baltkrievijas iesaisti militārajā uzbrukumā Ukrainai, kā arī izsaka viennozīmīgu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai Ukrainas tautai un Ukrainas akadēmiskai kopienai.

Kā uzsvēra AIP, IZM, Ministru kabinetam un Latvijas Saeimai kopā ar Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Komisiju, ir jāizveido atbilstoši sadarbības mehānismi un jāsniedz visa nepieciešamā palīdzība, lai aizstāvētu akadēmisko brīvību okupētajā Ukrainas teritorijā, Krievijas Federācijā un Baltkrievijā.