Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Bijušajiem Policijas akadēmijas studentiem grūtības aizstāvēt diplomdarbus

Atbildot uz masu medijos izskanējušo informāciju, ka Latvijas Universitātē (LU) negatīvi izturas pret bijušajiem Latvijas Policijas akadēmijas (LPA) studentiem, sarežģījot viņiem bakalaura darbu nodošanu un aizstāvēšanu, LU Juridiskās fakultātes (JF) pārstāvji norāda, ka studenti, kas mācības iesākuši citā augstskolā, ir sliktāk sagatavoti un vairākos noslēguma darbos ir atklātas plaģiātisma pazīmes un citas neatbilstības, kuru dēļ tos nav iespējams ieskaitīt.

Nepielaiž vai izgāž

Kāds bijušais LPA students masu medijiem sniedza informāciju, ka LU, kas pārņēma akadēmijas programmas pēc tās likvidēšanas, pret jaunajiem studentiem izturas ļoti negatīvi, – daļu nepielaiž pie bakalaura darbu aizstāvēšanas, bet tos, kam ļauj aizstāvēties, cenšas iegāzt. Viņš norāda, ka ļoti maz bijušo LPA studentu spēj sekmīgi aizstāvēt noslēguma darbus, turklāt aizstāvēšanas laikā studentus pazemo. Studentiem, kas visu laiku mācījušies LU, nekādu problēmu neesot.

Studentiem, kam noslēgumu darbu neizdodas aizstāvēt, ir iespēja to izstrādāt no jauna vai uzlabot, bet saskaņā ar LU maksas pakalpojumu izcenojumu par bakalaura darba vai diplomdarba otrreizēju izstrādāšanu un aizstāvēšanu ir jāmaksā 370 lati.

Deviņas sūdzības

LU JF Studentu pašpārvaldes Akadēmiskās komisijas vadītājs Reinis Odiņš stāsta, ka studentu pašpārvaldē neviens bijušais LPA students nav vērsies ar pretenzijām par pasniedzēju attieksmi vai noslēguma darbu novērtēšanu. Viņš norāda, ka, piedaloties bakalaura darbu aizstāvēšanā, nav piedzīvojis nevienlīdzīgu attieksmi, – visiem studentiem uzdod vienādu jautājumu daudzumu, neatkarīgi no tā, vai viņš kādreiz ir mācījies LPA.

Šogad ir saņemtas deviņas sūdzības par noslēguma darbu vērtēšanu, informē LU JF Apelācijas komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne. Galvenokārt studenti ir neapmierināti ar savu vērtējumu vai arī pārkāptas bakalaura darbu aizstāvēšanas procesuālās tiesības, piemēram, studenti laikā neesot saņēmuši bakalaura darba recenzijas.

"Saskaņā ar LU iekšējiem normatīvajiem aktiem Apelācijas komisija ir tiesīga izvērtēt nevis darba saturu, bet gan tikai procesuālo pusi. Līdz šim komisija trīs sūdzības procesuālu pārkāpumu dēļ ir apmierinājusi, jo studenti nebija savlaicīgi saņēmuši recenzijas," stāsta I. Čepāne un piebilst, ka šogad nedaudz pieaudzis sūdzību skaits, bet tikai divas no tām iesnieguši bijušie LPA studenti.

Sliktāki darbi

Fakultātes dekāne Kristīne Strada-Rozenberga noliedz, ka bijušos LPA studentus vērtē stingrāk un cenšas izgāzt aizstāvēšanas laikā. Viņa gan atzīst, ka bijušajiem LPA studentiem vidēji ir sliktāki vērtējumi nekā pārējiem studentiem, – tas skaidrojams ar viņu zināšanām, nevis pasniedzēju attieksmi.

"Acīmredzot LU ir citas prasības un standarti," stāsta K. Strada-Rozenberga un piebilst, ka dažos darbos pat nav ievērotas noformēšanas prasības. Tāpat vairākos bijušo LPA studentu darbos konstatētas plaģiātisma pazīmes un nav noformētas atsauces uz literatūras avotiem. K. Strada-Rozenberga uzsver, ka pilnīgi visu studentu darbus pārbauda, vai tajos nav plaģiāta.

Viņa norāda, ka daļai studentu darbi nav sagatavoti pienācīgā līmenī, lai viņiem atļautu tos aizstāvēt, bet daļa studentu, kas iegūst negatīvu vērtējumu, nespēj atbildēt pat uz jautājumiem par darba mērķi un nozīmi.