Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Par komercģimnāzijas likteni lems vēlreiz

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Lai iebilstu pret Rīgas komercģimnāzijas (RKĢ) likvidēšanu, skolas pārstāvji vakar rīkoja protesta akciju, kuras laikā vāca parakstus pret skolas slēgšanu un pauda savu neapmierinātību ar Rīgas domes (RD) lēmumu skolu slēgt.

Domnieki par skolas likteni vēlreiz lems nākamajā nedēļā. Opozīcijas deputāti gan vairs netic, ka to izdosies saglabāt, tomēr skolēni un vecāki sola nepadoties un cer uz drīzu rezultātu, jo citādi var izveidoties situācija, ka bērni nepaspēs pieteikties citur.

Ar krāsainiem plakātiem rokās RKĢ skolotāji, skolēni, viņu vecāki un skolas atbalstītāji vakar pulcējās Rātslaukumā, lai paustu savu neapmierinātību ar RD pieņemto lēmumu skolu slēgt. Akcijas laikā skolas pārstāvji un atbalstītāji teica uzrunas, kā arī vāca parakstus pret likvidēšanu.

"Mēs esam nonākuši neapskaužamā situācijā," klātesošajiem sacīja RKĢ skolēnu padomes vadītājs Kaspars Buls, uzsverot, ka joprojām nav īsti skaidrs par deputātu plāniem attiecībā uz skolas likteni – sākotnēji to plānoja pievienot Natālijas Draudziņas ģimnāzijai, pēc tam Rīgas 3. ģimnāzijai vai Rīgas 2. ģimnāzijai, tagad nolemts, ka tās programmas realizēs pēdējā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta projektu vadītāja Indra Vilde informē, ka Izglītības un zinātnes ministrija Rīgas 2. ģimnāzijai ir izsniegusi atļauju realizēt divas RKĢ piedāvātās mācību programmas un tas nozīmē, ka skolēniem pēc RKĢ slēgšanas būs iespējas turpināt mācības iepriekš izvēlētajā programmā

RD deputāts Elmārs Vēbers (JL) Neatkarīgajai pastāstīja, ka opozīcijas deputāti ir savākuši parakstus ārkārtas sēdes sasaukšanai, kurā plānots lemt par skolas likteni. Viņš gan atzīst, ka uz pozitīvu iznākumu necer, jo "pozīcija savu viedokli nemēdz mainīt".

"Tā kā sēde jāsasauc trīs dienu laikā, parakstus iesniegsim nākamajā pirmdienā. Gribam, lai savu viedokli izsaka arī [Ainārs] Šlesers, jo viņš nekad nav par šo jautājumu publiski izteicies. Zinām, ka viņš tajā laikā būs Latvijā," atklāj E. Vēbers.

Skolēniem gan šāda vilcināšanās nāk par sliktu, jo mācībām Rīgas 2. ģimnāzijā jāpiesakās līdz 8. jūnijam. 10. klases skolniece Eva Vīksna norāda, ka pašlaik nesaprot, kā rīkoties – vai viņai jāiestājas citā skolā, pirms izlemj RKĢ likteni. "Tagad nezinu, ko darīt. Visur pašlaik notiek iestājeksāmeni, bet es nekur īsti nevaru iestāties, jo skolas saglabāšanas gadījumā gribu mācīties komercģimnāzijā. Baidos, ka septembrī vispār palikšu bez mācību iestādes," nobažījusies ir 9. klases skolniece Anete Krūmiņa.

RKĢ Vecāku padomes pārstāve Diāna Rasa stāsta, ka vecāki par skolas pastāvēšanu cīnīsies līdz galam un rīkos ne tikai protesta akcijas – pašlaik par šo jautājumu ir iesniegtas divas prasības tiesā.

Sašutusi par situāciju ir Ance Adiena, kuras meita mācās RKĢ: "Mēs piedāvājām vairākus risinājumus un attīstības iespējas, bet visas diskusijas ar mums dome iesāk ar vārdiem, ka skolas liktenis jau ir izlemts.