Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Mācības nenotiek, bet uz skolu jāiet

Lai arī daudzās skolās mācības jau beigušās un gala vērtējumi noskaidroti, liecības agrāk par 31. maiju izsniegt nedrīkst. Atbildīgās institūcijas norāda, ka tādi ir noteikumi, kas jāievēro. Skolu pārstāvji gan iebilst – nākamreiz, pieņemot noteikumus, ierēdņiem jāieskatās kalendārā un jāpadomā par bērnu un vecāku interesēm.

"Atzīmes jau sen ir izliktas, bet uz skolu būs jāiet gan sestdien, gan pirmdien. Nesaprotu, kāpēc liecības nevar izsniegt jau piektdien, tāpat neviens vairs nemācās un skolā nav ko darīt. Ceļā nāksies pavadīt ilgāku laiku nekā skolā," sašutusi ir 10. klases skolniece Dace, kas katru dienu mēro 20 kilometru ar autobusu, lai nokļūtu skolā.

Neapmierināti ir arī skolēnu vecāki – bērnam brīvdienās būs jānīkst pilsētā, jo brīvlaiks sāksies tikai otrdien un uz laukiem viņu aizvest nevarēs.

Rīgas Teikas vidusskolas direktore Ilona Bergmane Neatkarīgajai stāsta, ka pirms dažām dienām skolas vecāku padomes sapulcē noskaidrots, ka daudziem privātajā sektorā strādājošajiem 29. maijs ir brīvs, tomēr bērniem tā ir mācību diena, un skola neko mainīt nevar – tādi ir Ministru kabineta (MK) noteikumi.

"Protams, būtu ļoti labi, ja liecības varētu izsniegt jau sestdienas vakarā vai piektdien. Mācību procesam šī diena nav būtiska, bet vecākiem un bērniem tā sagādā ne mazums neērtību. Ieteiktu noteikumu izstrādātājiem neuztvert mācību gada beigas tik formāli, bet paskatīties kalendārā un padomāt par vecāku interesēm," norāda I. Bergmane. Viņa piebilst: ja bērns 31. maijā skolā pēc liecības neieradīsies, to neuzskatīs par neattaisnotu kavējumu.

Arī Rojas vidusskolas direktore Eva Kārkliņa ir pārliecināta, ka noteikt pēdējo skolas dienu pirmdienā ir ļoti nepārdomāts solis, kas vislielākās neērtības sagādā mazāko klašu skolēniem un bērniem, kas dzīvo tālu no skolas.

Lai nerastos situācija, ka bērnam uz mācību iestādi jāierodas tikai saņemt liecību, Rojas vidusskolā 31. maijā notiks projektu diena, kuras laikā skolotāji bērniem mācīs izstrādāt projektus.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Jansone-Klasiņa stāsta, ka saskaņā ar MK noteikumiem mācību gads beidzas 31. maijā un pedagogiem mācību plāns jāizstrādā atbilstoši šim datumam. Tas nozīmē, ka situāciju, kad aprīļa beigās skolēniem ir ļoti saspringts laiks, bet pēc nepilna mēneša skolā nav ko darīt, var novērst tikai skolotāji.

Par mācību gada beigu datuma neievērošanu skolām var piemērot sankcijas, par kuru apjomu lemj Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), stāsta IKVD Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā referente Ina Romāne. Viņa uzsver, ka atkāpes no noteiktā mācību gada beigu datuma pieļaujamas tikai likumā noteiktajos gadījumos, proti, mācību gada laikā iestājas ārkārtas situācijas, kuru dēļ nav iespējams nodrošināt mācību procesu.

I. Romāne piebilst, ka IKVD izlases kārtībā šogad veiks pārbaudes, vai skolā ievēro noteikumus par mācību gada beigu datumu.