Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pamatskolas eksāmeni būs būtiski vidusskolai

Ar eksāmenu latviešu valodā šodien sākas gala pārbaudījumi pamatskolēniem. Lai arī aptaujātie jaunieši pirms eksāmena nav satraukušies, iegūtais rezultāts var izrādīties būtisks, lai iekļūtu vidusskolā, jo daudzām skolām minimālās iestāšanās prasības ir augstākas par sekmīgu atzīmi visos priekšmetos.

Rīgas franču liceja (RFL) 9. klases skolniece Patrīcija dienu pirms latviešu valodas eksāmena Neatkarīgajai atklāja, ka uztraukumu nejūt, bet tas noteikti parādīsies pirms paša pārbaudes darba. Arī viņas klasesbiedrene Elīna pirms eksāmena nav satraukusies, jo viņai, tāpat kā Patrīcijai, pateicoties labām sekmēm iepriekšējā semestrī, vieta RFL jau ir garantēta – svarīgi eksāmenos dabūt sekmīgu vērtējumu.

Nedaudz lielāks uztraukums pirms eksāmena ir Rūdolfam, jo viņam eksāmenu vidējai atzīmei jābūt vismaz septiņi, lai bez iestājeksāmena iekļūtu RFL 10. klasē. "Vairāk uztraucos par runājamo daļu, jo tur pastāv iespēja kaut ko sajaukt vai ne tā pateikt," nobažījies ir Rūdolfs un piebilst, ka no rakstiskās daļas nebaidās nevienā eksāmenā, jo tai sagatavoties ir vienkāršāk.

Latviešu valodas skolotāja Lita Silova Neatkarīgajai pastāstīja, ka jauniešiem parasti visgrūtākā šķiet eksāmenu mutiskā daļa, kas jākārto visos valodu eksāmenos. Tā ir ļoti būtiska, jo pārbauda, vai skolēni prot formulēt un izteikt savu viedokli, kas ir nepieciešama prasme ikdienā.

Izglītības un zinātnes ministrijas komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Jansone-Klasiņa norāda: lai iestātos vidusskolā, vienīgā prasība ir apliecība par iegūto pamatizglītību. Tomēr ikvienai skolai ir tiesības noteikt papildu pārbaudījumus, ja tie ir saskaņoti ar skolas dibinātāju. Pārbaudījumi var būt gan iestājeksāmenu veidā, gan arī papildu nosacījumi par minimālo atzīmi vai eksāmena vērtējumu. Piemēram, lai iekļūtu Natālijas Draudziņas ģimnāzijā, eksāmenos matemātikā un latviešu valodā nepieciešamas vismaz sešas balles, pretējā gadījumā jākārto iestājeksāmeni, norāda skolas direktors Māris Sika.