Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pārdaugavā veidos modernus studiju centrus

Trīs lielākās universitātes parakstījušas līgumus ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalsta saņemšanu vairākiem vērienīgiem projektiem, kuru kopējā vērtības mērāma desmitos miljonu latu. Par šiem līdzekļiem plānots modernizēt augstskolu materiāli tehnisko bāzi un izveidot vairākus studiju centrus Pārdaugavā.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) attīstības plānos jau sen ietverta ideja par vienota teritoriālā kompleksa izveidi Ķīpsalā. Iegūtie apmēram 20 miljoni lati nu ļaus šo ieceri īstenot. Ķīpsalā taps inženierzinātņu studija centra kodols, kurā atradīsies piecas no astoņām universitātes fakultātēm, kā arī rektorāts. Pārējās fakultātes izvietos Meža ielā un Ezermalas ielā.

RTU rektors Ivars Knēts pastāstīja, ka mācību organizēšana dažādās pilsētas daļās ir dārga un neefektīva, jo telpas nav iespējams pilnībā noslogot, tāpēc šāds centrs ir nepieciešams.

Rīgas Stradiņa universitātes mācību prorektore Ilze Akota norādīja, ka universitāte par piešķirtajiem līdzekļiem izveidos izglītības tehnoloģiju centru ar simulatoriem, kas ļaus studentiem apgūt dažādus ārstēšanas veidus un iemaņas darbā ar pacientiem, lai, pirmo reizi strādājot ar dzīvu cilvēku, jaunie mediķi prastu rīkoties atbilstoši situācijai.

Savukārt Latvijas Universitāte četru gadu laikā plāno izveidot dabaszinātņu centru Torņakalnā un vairākām fakultātēm iegādāties aprīkojumu prioritāro studiju virzienu nodrošināšanai. Kompleksa celtniecība un iekārtu iegāde kopā izmaksās 22 736 757 latus.

Kopējais finansējums augstskolām projektu realizācijai ir vairāk nekā 47 miljoni latu, no kuriem 85 procentus piešķir ERAF, astoņus procentus apmaksā IZM, bet pārējie septiņi procenti ir augstskolu līdzfinansējums.