Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

VAK sašutis par ieceri Gulbenes novadā izcirst aptuveni 700 koku

Vides aizsardzības klubs (VAK) iebilst pret ieceri Gulbenes–Rēzeknes ceļa rekonstrukcijas laikā izcirst aptuveni 700 koku, klubs lūdzis Satiksmes ministriju (SM) izskatīt iespēju vismaz daļu no kokiem pasargāt, uzsver VAK pārstāve Elita Kalniņa.

Viņa norādīja, ka pagaidām vēl nav saņemta atbilde no SM.

Kalniņa sacīja, ka VAK lūdzis SM izskatīt iespēju rekonstrukcijas ietvaros vismaz daļu no kokiem necirst un rast citu risinājumu, lai saglabātu vismaz daļu no kokiem. Kalniņa atzina, ka viena no iespējām, lai pasargātu vismaz daļu no kokiem, varētu būt, ka būvdarbu laikā tiek izcirsti tikai koki, kas atrodas vienā ceļa pusē, līdz ar to pasargājot kokus, kas aug ceļa otrajā pusē.

Savukārt akciju sabiedrības "Latvijas valsts ceļi" Vidzemes reģiona Gulbenes nodaļas vadītājs Laimonis Aumeisters aģentūrai BNS pavēstīja, ka koku izciršana paredzēta, lai varētu veikt korekcijas vairākos ceļa līkumotajos posmos, līdz ar to tiktu panākta labāka ceļa pārredzamība un uzlabota satiksmes drošība.

Aumeisters informēja, ka koku izciršana nepieciešama arī pie apdzīvotas vietas Stradi, kur paredzēts izbūvēt blakus ceļam arī gājēju un velo celiņu. Koki jāizcērt vietās, kur tie atrodas pārāk tuvu ceļam, un vietās, kur ceļš ir nosēdies, jo, veicot būvdarbus, tiks bojātas koku saknes.

Valsts ceļu pārstāvis pastāstīja, ka pašlaik grants ceļš ir sliktā stāvoklī, vietām tas ir pārāk šaurs, kā arī gadu laikā tas ir nosēdies un atrodas zemāk par apkārtējo vidi. "Ziemā bija izveidojusies situācija, ka uz ceļa krājās sniega vaļņi un vietām ceļš bija tikai septiņus metrus plats, kas ir pārāk maz," klāstīja Aumeisters.

Savukārt Kalniņa norādīja, ka koku izciršana neuzlabos satiksmes drošību. "Nevajag pārsniegt ātrumu, neviens koks mašīnām virsū netriecas," sacīja Kalniņa. Viņa ari uzsvēra, ka daudz patīkamāk ir pārvietoties par ceļu, kuru ieskauj koku ēna.

Pēc Kalniņas teiktā, pret koku izciršanu iebilst arī vairāki vietējie iedzīvotāji.

Gulbenes–Rēzeknes ceļa rekonstrukciju desmit kilometru posmā veiks "Latvijas valsts ceļi", bet kokus izcirtīs Gulbenes novada pašvaldība. Būvdarbus paredzēts sākt nākamgad un pabeigt līdz 2013.gadam. Būvdarbu laikā paredzēts paplašināt brauktuvi, to noasfaltēt, kā arī izbūvēt gājēju un velo celiņu.

Lielāko daļu no ceļa rekonstrukcijas izmaksām paredzēts segt no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, bet projekta kopējās izmaksas vēl nav zināmas, jo pagaidām vēl tiek precizētas būvdarbu izmaksas.