Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa no jauna skatīs lietu pret Latvijā slavenāko narkokurjeru Prīvertu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Augstākā tiesa (AT) ir daļēji atcēlusi apgabaltiesas spriedumu vienā no lietām pret Latvijā publiski zināmāko narkokurjeru Rolandu Prīvertu, kurā viņš apsūdzēts par mēģinājumu izmeklētājai uzdāvināt "kokas lapu tēju".

AT, neminot personas vārdu, informē, ka tiesa atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu daļā, ar kuru apsūdzētais tika attaisnots par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu realizācijas nolūkā. Šajā daļā lieta atkārtoti būs jāskata Rīgas apgabaltiesā.

Daļā, ar kuru apsūdzētais attaisnots par narkotisko vielu pārvietošanu nelikumīgā veidā pāri Latvijas robežai, zemākas instances tiesas pieņemtais spriedums ir atstāts negrozīts.

Kā 2018.gadā aģentūrai LETA klāstīja Prīverta sabiedrisko attiecību konsultants, Prīverts nopratināšanas laikā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes izmeklētāju mēģinājis apsveikt Policijas darbinieku dienā, dāvinot viņai Bolīvijas lidostā iegādātu tējas paciņu, kuras sastāvā ir kokas lapas, taču tādā veidā ticis pie jaunas apsūdzības.

Prīverts iepriekš skaidroja, ka konkrētajai tējai Bolīvijā tiek piedēvētas dziednieciskas īpašības, tai neesot "nekāda sakara ar narkotikām". "Šo tēju kā humora pilnu suvenīru iegādājas daudzi tūristi, kas dodas uz savām dzimtajām valstīm. Tāpēc man pat bija ideja, ka varētu to izplatīt Latvijā," toreiz pauda Prīverts, piebilstot, ka viņam no lidostas pat saglabājies tējas pirkuma čeks, kas esot pievienots lietai.

AT informēja, ka ekspertīzēs noskaidrots, ka izņemtajā vielā ir ap 50 grami izžāvētas augu masas, kas saturējusi kokaīnu. Latvijā šīs narkotiskās vielas pārvietošana ir aizliegta jebkurā daudzumā. VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei nav precīzas informācijas par likumdošanu Bolīvijā, taču tam šajā gadījumā arī nav nozīmes, jo Latvijā šīs vielas ir aizliegtas, paudusi apsūdzība.

AT skaidro, ka saskaņā ar apgabaltiesas atzinumu apsūdzētais neesot apzinājies, ka neatļauti iegādājās, glabāja un pārvadāja narkotiskās vielas, kuras bija iepakotas kā tēja. AT secināja, ka apgabaltiesa lietā iegūtos pierādījumus nav izvērtējusi atbilstoši Kriminālprocesa likumā noteiktajām prasībām.

Apsūdzētā liecības par to, ka tēju atvedis no Dienvidamerikas, tā satur kokas lapas un vēlas šādu tēju eksportēt uz Latviju un uzsākt biznesu, apgabaltiesa nav izvērtējusi kopumā un savstarpējā sakarībā ar citiem lietā iegūtajiem pierādījumiem, tajā skaitā liecinieku liecībām, kā arī ziņām eksperta atzinumā par to, ka tējas maisiņiem līdzīgajos iepakojumos ir konstatēta izžāvēta augu masa, kas satur kokaīnu, vērtē AT. Šajā daļā zemākas instances tiesas attaisnojošais spriedums ir atcelts.

Atbilstoši apgabaltiesas norādītajam krimināllietā esošo pierādījumu apjoms nav bijis pietiekams, lai konstatētu apsūdzētā vainīgumu narkotisko vielu pārvietošanā nelikumīgā veidā pāri Latvijas valsts robežai. AT atzina, ka kasācijas protestā šajā daļā nav norādīts uz pierādījumu vērtēšanā pieļautu konkrētu Kriminālprocesa likuma būtisku pārkāpumu. Līdz ar to attiecīgajā daļā zemākas instances tiesas attaisnojošais spriedums ir atstāts negrozīts.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Prīverts par narkotiku noziegumiem cietumā pabijis vairākkārt. Jau 1999.gada sākumā viņu kopā ar toreizējo Latvijas Modeļu asociācijas prezidenti Dairu Silavu Rīgas lidostā aizturēja par mēģinājumu Latvijā ievest gandrīz divus kilogramus kokaīna. Par šo gadījumu Augstākā tiesa 2000.gada novembrī Prīvertam piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, taču no cietuma viņš tika atbrīvots pirms termiņa.

2004.gada sākumā Prīvertu aizturēja Gvajakilas lidostā Ekvadorā. Pie viņa tika atrasti 894 grami kokaīna. Savukārt 2009.gadā Privertam tika piespriests astoņu gadu cietumsods Somijā par kokaīna kontrabandu no Dienvidamerikas uz Somiju, Igauniju un Latviju.