Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā

Teju uz pusi samazinājies "Augstsprieguma tīkla" apgrozījums pagājušajā gadā

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) pagājušajā gadā strādāja ar 158,012 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 46,6% mazāk nekā 2022. gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 2,1% un bija 11,222 miljoni eiro, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

Vienlaikus AST koncerna apgrozījums 2023.gadā bija 234,48 miljoni eiro, bet pārskata gada pelņa - 10,235 miljoni eiro. AST koncernu veido mātessabiedrība AST, kurā ietilpst meitassabiedrība AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus").

Pērn AST lietotājiem Latvijā pārvadīja elektroenerģiju 6024 gigavatstundu (GWh) apjomā. AST ieņēmumi par elektroenerģijas pārvades tīkla pakalpojumiem 2023.gadā bija 85,56 miljoni eiro.

AST 2023.gadā īstenojis nozīmīgus elektrotīkla pastiprināšanas projektus Latvijas energoapgādes drošuma un energoneatkarības palielināšanai.

Pārskata periodā AST nozīmīgu peļņas daļu veidoja no meitassabiedrības "Conexus" saņemtās dividendes 5,72 miljonu eiro apmērā.

Tāpat Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes atļauja elektroenerģijas pārvades segmenta zaudējumus segt no pārslodzes ieņēmumiem 14,13 miljonu eiro apmērā pozitīvi ietekmēja AST rentabilitāti.

AST peļņas pieaugums, salīdzinot ar 2023.gada neauditētajiem starpperiodu pārskatiem, saistīts ar pārslodzes maksas ieņēmumu atzīšanu elektroenerģijas pārvades segmenta zaudējumu segšanai 14,13 miljonu eiro apmērā.

Pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos elektroenerģijas cena pārvades zudumiem un tehnoloģiskajam patēriņam teju trīs reizes pārsniedza elektroenerģijas pārvades tarifā plānoto elektroenerģijas cenu. Lai nodrošinātu pārvades sistēmas operatora rentabilitāti, ar SPRK padomes lēmumu tika apstiprināti jauni elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi un sniegta atļauja zaudējumu segšanai izmantot pārslodzes maksas ieņēmumus.

Vienlaikus AST optimizācijas pasākumu rezultātā un sadarbojoties ar SPRK un Klimata un enerģētikas ministriju, ir saglabāta elektroenerģijas pārvades tarifu konkurētspēja reģionā, teikts paziņojumā.

Savukārt AST koncerna peļņu negatīvi ietekmēja "Conexus" veiktais aktīvu vērtības samazinājums.