Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Laika vērotājs Vilis Bukšs pareģo kāds laiks būs maijā; ko varam sagaidīt no Jāņu laika

© Kaspars Krafts/f64

Laika vērotājs Vilis Bukšs savā mājaslapā raksta: Ticējums saka, ja maija sākums silts, tad mēneša beigas vēsas un otrādi. Ja lapu mēnesis slapjš un lietains, tad sauss jūnijs un septembris. Maijā vidēji reizi septiņos gados atkārtojas "ievzieda vēsums", kad naktīs ir salnas, bet dienās lietus, krusa un nereti arī slapjš sniegs. Miglas maijā paredz auglīgu vasaru, bet pērkons – bagātu. Ja ziedu mēnesī birst krusa, tad vasara vēsa un lietaina.

Atbilstoši ziemas galvenajam mēnesim janvārim un pirmajam pavasara mēnesim martam maijs solās būt drusciņ siltāks kā parasti. Latvijas austrumos siltāks un nokrišņi tuvu vidējam. Latvijas rietumos nokrišņu vairāk un temperatūra normas robežās..

Maija pirmajā pusē, laikā līdz Jeremijam (14. maijs), laikapstākļi mainīgi. Maija sākums pārsvarā sauss un saulains. Temperatūra dienas laikā var sasniegt plus 20 un vairāk grādus. Naktīs dažviet vēl iespējamas ievzieda nakts salnas, temperatūrai noslīdot zem nulles. Vēlāk, laikā ap Jeti (7. maijs), palielināsies nokrišņu iespējamība un iespējami pavasara pērkona negaisi. Temperatūra dienā pārsvarā plus 15, 18 grādi, bet laikā pēc 10. maija atkal var pietuvoties plus 20 un vairāk grādiem.

Lapu mēneša vidū, ābeļziedā, lielākoties silts un saulains, pat vasarīgs laiks. Temperatūra dienas laikā plus 20, plus 25 grādi. Nokrišņi īslaicīgi, bet pērkona negaisus šajā laikā var pavadīt stiprs, brāzmains lietus.

Maija otrajā pusē turpināsies siltam maijam raksturīgi laikapstākļi. Saulainas dienas mīsies ar mākoņainām. Laikā pirms Urbāna (25. maijs) dažviet temperatūra dienas laikā var pietuvoties plus 27, plus 30 grādiem un naktīs nenoslīdēs zemāk par plus 17 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi, bet tie var būt kā stipras pērkona lietusgāzes, kas var atnest arī krusu. Vēlāk, laikā ap Pahomu (28. maijs) un mēneša beigās, pārsvarā sauss un temperatūra robežās no plus 15 līdz plus 20 grādiem.

Skatoties tālāk, kalendārās vasaras pirmais mēnesis jūnijs rādās būt silts un pārsvarā sauss.