Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

VVD: Šogad saņemts krietni vairāk Vides SOS ziņojumu nekā pērn

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Šī gada pirmajos trīs mēnešos saņemti jau 1105 Vides SOS ziņojumi, kas ir teju divas reizes vairāk nekā pērn šajā laika periodā, informē Valsts vides dienests (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

No visiem saņemtajiem ziņojumiem, aptuveni 75% ir par vides piegružošanu ar dažāda veida atkritumiem.

VVD Operatīvā koordinācijas centra vadītājs Elmārs Jasinskis uzsvēra, ka katrs ir atbildīgs par savu darbību ietekmi uz apkārtējo vidi. Mežos joprojām tiek atrasti nelikumīgi izmesti būvgruži, mēbeles, elektropreces un sadzīves atkritumi, kas būtiski un negatīvi ietekmē vides tīrību un kvalitāti. Tajā pat laikā, katrs var būt vides sargs, saglabājot apkārtni tīru un sakoptu, rosināja Jasinskis.

Arī šogad, līdzīgi kā iepriekš, lietotnē Vides SOS visaktīvāk ir ziņojuši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji un šo administratīvo teritoriju pašvaldības un mežu apsaimniekotāji arī ir aktīvi risinājuši saņemtos ziņojumus. Jau nepilni 40% no šogad saņemtajiem ziņojumiem par piesārņotām teritorijām ir sakoptas.

Šogad Lielās talkas vadmotīvs ir "tīri-zaļi-ilgi", tāpēc jo īpaši, VVD rosina talkotājus, veicot mežu un ceļa malu sakopšanu, ne vien savākt izmestos atkritumus, bet uzreiz tos šķirot, tādējādi dodot iespēju savāktajiem atkritumiem atstāt pēc iespējas mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, ņemot vērā, ka daļa atkritumu nododami otrreizējai pārstrādei. Sev tuvāko šķiroto atkritumu pieņemšanas vietu iespējams noskaidrot vietnē "skiroviegli.lv".

VVD aicina, dodoties talkot, telefonā lejupielādēt aplikāciju Vides SOS un ziņot par dabā atrastajiem būvgružiem vai lielgabarīta atkritumiem. Arī tiem talkotājiem, kuriem VIDES SOS lietotne tālruņos jau ir, veiksmīgai ziņojuma iesniegšanai, jāpārliecinās, ka lejupielādēta jaunākā pieejamā lietotnes versija.