Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Aizkavējoties būvprojekta izstrādei, līdz 2025. gadam atliek Tieslietu akadēmijas atklāšanu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Tieslietu akadēmijas atklāšana tiek atlikta no 2024. gada ceturtā ceturkšņa līdz 2025. gada otrajam ceturksnim, jo neviens būvnieks nebūs spējīgs īstenot projektu līdz šī gada beigām, liecina Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtais informatīvais ziņojums valdībā.

Pirms nepieciešamo Tieslietu akadēmijas ēkas pielāgošanas darbu veikšanas iepirkuma izsludināšanas tika izstrādāts Tieslietu akadēmijas ēkas pielāgošanas darbu būvprojekts. Tieslietu akadēmijas ēkas pielāgošanas darbu būvprojekta izstrāde aizņēma vairāk laika nekā bija plānots, jo tika konstatēta nepieciešamība saņemt Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes slēdzienu par kultūrvēsturiskās vērtības līmeni ēkai Rīgā, 11.novembra krastmalā 31, kas pagarināja šī pakalpojuma izpildes termiņu vairāk nekā par pieciem mēnešiem. Tas attiecīgi ietekmēja termiņu, kas atvēlams ēkas pielāgošanas darbu veikšanai.

Vienlaikus Tieslietu akadēmijas ēkas pielāgošanas darbu izsludinātā iepirkuma procedūras gaitā konstatēts, ka nepieciešamos ēkas pielāgošanas darbus ir risks nepaveikt šobrīd atvēlētajos sešos mēnešos. Iepirkuma procedūras laikā tika saņemti pretendentu jautājumi, tai skaitā par ēkas pielāgošanas darbu termiņu, izsakot pieņēmumu, ka šo apjomu ir iespējams paveikt nevis sešos mēnešos, bet deviņos mēnešos.

Šī gada 2.aprīlī iepirkums par Tieslietu akadēmijas ēkas pielāgošanas darbiem ir noslēdzies bez rezultātiem.

Paredzēts, ka Tieslietu akadēmijas atklāšana varētu notiks nākamā gada otrajā ceturksnī. Šādā gadījumā Tieslietu ministrija joprojām spēs nodrošināt visu tās informācijas sagatavošanu, kas nepieciešama, lai Finanšu ministrija 2025.gada otrajā pusē, bet ne vēlāk kā līdz 2025.gada beigām varētu iesniegt Eiropas Komisijai (EK) ceturto maksājuma pieprasījumu Atveseļošanas fonda finansējuma saņemšanai, kas būtu vēlāk nekā Atveseļošanas fonda plānā noteiktajā provizoriskajā maksājumu pieprasījumu grafikā paredzētajā termiņā.

Gadījumā, ja mērķi neizdosies sasniegt līdz 2025.gada otrajam ceturksnim, tad TM nevarēs nodrošināt nepieciešamās informācijas sagatavošanu, kas nepieciešama Finanšu ministrijai, lai 2025.gada otrajā pusē varētu iesniegt EK ceturto maksājuma pieprasījumu, kā arī būs nepieciešams veikt pārrunas ar EK par Atveseļošanas plāna grozījumiem, pagarinot projekta izpildes termiņu.

Jau vēstīts, ka Tieslietu akadēmija kalpos par ilgtspējīgu un stabilu mācību sistēmas pamatu, nodrošinot iespēju ilgtermiņā plānot, izstrādāt un realizēt mācību programmas, tai skaitā, attīstot pētniecības virzienu un nodrošinot pamatu akadēmijas konkurētspējai Eiropas un pasaules līmenī.