Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Stukāns pārliecināts, ka kriminālatbildībai par nelikumīgu finansējumu partijām jāiestājas jau no pirmā centa

© Dmitrijs Suļžics/MN

Kriminālatbildībai par nelikumīgu finansējumu partijām jāiestājas jau no pirmā centa, jo neviens nelikumīgi iegūts cents nav jāizmanto iekļūšanai Saeimā, šodien Saeimas Juridiskajā komisijā sacīja Ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Komisijā šodien skata Tieslietu ministrijas (TM) iesniegto ierosinājumu grozījumiem Krimināllikumā, kas paredzētu līdz desmit minimālajām mēnešalgām samazināt slieksni nelikumīgā finansējuma apmēram, no kura iestājas kriminālatbildība.

Patlaban kriminālatbildība iestājas, ja partijas nelikumīgi finansētas lielā jeb vismaz 50 minimālo mēnešalgu apmērā. Savukārt desmit minimālās mēnešalgas likuma izpratnē ir uzskatāms par ievērojamu apmēru. No 2024.gada 1.janvāra minimālā mēneša darba alga Latvijā ir 700 eiro, tātad desmit minimālās algas ir 7000 eiro.

Stukāns norāda, ka šobrīd politiskām partijām ir paredzēts valsts finansējums un nav nekāda pamata, lai ļautu izmantot nelikumīgi iegūtos naudas līdzekļus iekļūšanai Saeimā. Viņš uzskata, ka deputātiem ir jārīkojas, lai skaidri teiktu, ka nelikumīga partiju finansēšana nav pieļaujama.

Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (ZZS) uzsvēra, ka kriminālatbildībai jāiestājas par nopietniem pārkāpumiem un par visiem pārkāpumiem nav jāiestājas kriminālatbildībai, jo šis jautājums pašlaik ir aktuāls. Viņš neatbalstīja TM priekšlikumu, jo, viņaprāt, ir iespējami vairāki formāli pārkāpumi, kuri varētu rasties pēc TM priekšlikuma pieņemšanas, bet par tiem iestātos kriminālatbildība.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) aicināja deputātus virzīt TM piedāvājumu, pārveidojot to par likumprojektu, kuru virzīs Saeimas Juridiskā komisija. Judina priekšlikumu atbalstīja vien trīs deputāti, bet lielākā daļa balsoja pret vai arī atturējās.

Ministrija, izvērtējot pastāvīgajā Krimināllikuma darba grupā diskutēto, norāda, ka šobrīd Krimināllikumā noteiktais nelikumīgā finansējuma slieksnis, no kura iestājas kriminālatbildība, ir par augstu, lai personas tiktu sauktas pie kriminālatbildības par politisko partiju nelikumīgu finansēšanu. Turklāt nereti vairākas personas atsevišķi iemaksā naudas summas, nesasniedzot noteikto apmēru, un kontrolējošajai iestādei ir grūti pierādāms, ka minētās personas ir darbojušās grupā ar vienotu nodomu.

Ierosinātie grozījumi atbalstīti TM pastāvīgajā Krimināllikuma darba grupā.