Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

SIFFA: No 168 pēdējos četros gados ES reģistrētiem medikamentiem Latvijā pieejami tikai 32

© pixabay.com

Galvenā prioritāte ir jaunu medikamentu, tai skaitā medikamentu onkoloģisko saslimšanu, reto slimību un sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, iekļaušana Kompensējamo zāļu sarakstā, lai nodrošinātu to pieejamību Latvijas pacientiem tādā līmenī, kāds tas ir vidēji Eiropas Savienībā (ES), aģentūrai LETA norādīja Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijā (SIFFA).

SIFFA rīcībā esošie 2023.gada dati liecina, ka no 168 pēdējos četros gados ES reģistrētiem medikamentiem Latvijā pieejami tikai 32 medikamenti, turklāt lielākā daļa no tiem pieejami tikai daļēji - konkrētu diagnožu ārstēšanai. Tāpēc, asociācijas vērtējumā, veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) ieceres uzlabot medikamentu pieejamību būs liels ieguvums Latvijas pacientiem.

Informatīvais ziņojums par zāļu finansiālo pieejamību paredz arī tādas pacientiem būtiskas pārmaiņas kā kompensācijas palielināšana medikamentiem no 50% uz 75% procentiem un iespējamu PVN samazināšanu, tādējādi veicinot pacientu līdzestību zāļu lietošanā.

VM priekšlikumi nosaka, ka Latvijas zāļu reģistrā iekļauto recepšu zāļu cena nepārsniedz šo zāļu ražotāja realizācijas cenu vai vairumtirdzniecības cenu Igaunijā un Lietuvā. SIFFA atbalsta arī šo priekšlikumu, ja tiek nodrošināts risinājums cenas konfidencialitātes nodrošināšanai un zāles salīdzināmajās valstīs tiek kompensētas līdzvērtīgā apjomā, lai nepieļautu situāciju, ka mazā tirgus dēļ kāds medikaments Latvijā nav pieejams. Saskaņošanas procesā arī VM šādu risinājumu ir atbalstījusi.

LETA jau ziņoja, ka veselības ministra Abu Meri viena no prioritātēm ir panākt medikamentu pieejamības uzlabošanos iedzīvotājiem, gan attīstot medikamentu kompensācijas sistēmu un sarakstu, iekļaujot tajā arī jaunas un efektīvas zāles, gan pārskatot zāļu cenu veidošanas principus līdzīgi kā Lietuvā un Igaunijā. Viens no kvalitatīvas, drošas un ilgtspējīgas veselības aprūpes sistēmas pamatfaktoriem ir medikamentu pieejamība.

Pēc VM sniegtās informācijas, notiek darbs pie konceptuālā ziņojuma, lai apzinātu būtiskākās problēmas par zāļu finansiālo pieejamību ietekmējošiem faktoriem un sniegtu risinājumus iedzīvotājiem nepieciešamo medikamentu pieejamībai.

Farmācijas nozare iebilst pret VM izstrādātajā informatīvajā ziņojumā par zāļu finansiālās pieejamības palielināšanu paustajām iecerēm.