Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Paplašināts prioritāri vakcinējamo saraksts

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Piektajai prioritārajai pret Covid-19 vakcinējamo iedzīvotāju grupai pievienoti kritiski svarīgi kažokzvēru audzēšanas jomas darbinieki, savukārt septītajai pret Covid-19 vakcinējamo iedzīvotāju grupai - kritiski svarīgi lauksaimniecības un pārtikas jomas darbinieki, otrdien nolēma valdībā.

Kažokzvēru audzēšanas jomas darbinieki prioritārajās vakcinācijas grupās iekļauti, lai novērstu Covid-19 infekcijas izplatīšanos uz citām infekcijas neskartām ūdeļu novietnēm. Zemkopības ministrija (ZM) norāda, ka piektajā prioritārajā vakcinējamo personu grupā vakcīna pret Covid-19 infekciju jāsaņem kopumā 61 darbiniekam, no kuriem 42 darbinieki ir ar Covid-19 inficētajā SIA "Baltic Devon Mink" kažokzvēru audzētavas novietnē, bet 19 darbinieki - neinficētajās novietnēs.

Savukārt lauksaimniecības un pārtikas jomas darbinieku pievienošana skaidrota ar to, ka pārtikas apgāde ir valsts drošības jautājums un ka lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nepārtrauktības nodrošināšana krīzes situācijās ir vitāli svarīga valsts un visas sabiedrības kontinuitātes nodrošināšanai.

Kopumā plānots vakcinēt 4848 lauksaimniecības un pārtikas produktu ražotājus, kuru saraksts tika izveidots, apkopojot informāciju no vadošajām lauksaimniecības un pārtikas ražotāju organizācijām - Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas, biedrības "Zemnieku saeima", Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas, Latvijas Olu ražotāju asociāciju un Latvijas Cūku audzētāju asociācijas.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas rosinājuma (IZM) piektajā prioritāri vakcinējamo grupā iekļauti arī Valsts izglītības satura centra (VISC) un Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) darbinieki.

IZM skatījumā, izvērtējot epidemioloģiskos Covid-19 riskus valsts valodas pārbaudes komisiju darbā, valsts valodas prasmes pārbaudes procesā iesaistīto personu, dienesta darbinieku un citu kritiski svarīgo izglītības jomas pārstāvju veselības un drošības aspektus, bija nepieciešams papildināt vakcinējamo personu piekto grupu ar kritiski svarīgām personām izglītības jomā.

Ministrija atzīmē, ka VISC nodrošina valsts valodas prasmes pārbaudi. Pārbaudes rezultātā persona saņem valsts valodas prasmes apliecību, kas ir obligāts dokuments, lai varētu sākt darba attiecības un lai persona varētu pretendēt uz pastāvīgās uzturēšanās atļaujas iegūšanu. Tāpat apliecība nepieciešama, lai persona varētu pretendēt uz Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanu.

IZM norāda, ka pārbaudes ir jānodrošina aptuveni 24 vietās dažādos Latvijas reģionos. Katrā no pārbaudes vietām ir jānokļūst minimums trim komisijas locekļiem, kuru skaitā neietilpst automašīnas vadītājs. Pārbaudes tiek nodrošinātas dažādu iestāžu telpās, kurās notiekot arī citi pasākumi. Ņemot vērā, ka pārbaudē pakalpojuma sniedzēji un pakalpojuma saņēmēji ir savstarpēji svešas personas, šo pārbaužu komisiju locekļus esot nepieciešams vakcinēt prioritāri.

Savukārt par IKVD ministrija skaidro, ka viena no tā funkcijām ir kontrolēt izglītības procesu izglītības iestādēs. Lai minēto funkciju nodrošinātu, dienesta darbiniekiem ir tiesības apmeklēt jebkuras izglītības iestādes telpas un citas telpas, kas saistītas ar izglītības procesa norisi, kā arī veikt pārbaudes izglītības iestādēs uz vietas.

Ņemot vērā, ka patlaban izglītības process ir atļauts daļēji klātienē, dienesta darbiniekiem, lai pārbaudītu un kontrolētu, vai izglītības process notiek atbilstoši normatīvo aktu prasībām, tai skaitā epidemioloģisko normu prasībām, ir jāveic pārbaudes uz vietas izglītības iestādēs, tāpēc arī viņi jāvakcinē paātrināti, uzskata ministrija.

Piektajā prioritāri vakcinējamo grupā iekļauti arī izglītības iestāžu darbinieki, kuri darba laikā ir ciešā saskarē ar izglītojamiem, un zinātniskie darbinieki, kas strādā ar koronavīrusiem, citiem patogēniem vīrusiem un eksperimentālajiem dzīvniekiem, kā arī izstrādā jaunas vakcīnas, otrdien lēma Ministru kabinetā.

Kas attiecas uz izglītības darbiniekiem, piektajā grupā nav iekļauti pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.-6. klašu pedagogi un darbinieki, kuri, veicot darba pienākumus, nonāk ciešā saskarē ar bērniem, jo šī izglītības darbinieku grupa ir ceturtajā prioritāri vakcinējamo grupā.

Covid-19 pandēmijas dēļ ir pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās izglītības iestādēs un mācības nodrošinātas attālināti, izņemot noteiktus gadījumus. Izņēmuma klātienes gadījumos pedagogam ir atļauts sniegt individuālas konsultācijas, lai izglītojamais sagatavotos valsts pārbaudījumiem.

Tāpat klātienē izglītības iestādēs ir svarīgi īstenot profesionālās izglītības programmu praktisko daļu, kurās tas ir apgrūtinoši vai nav praktiski iespējams attālināti. IZM uzsver, ka klātienē profesionālās izglītības iestādēs ir nepieciešams organizēt konsultācijas un pārbaudījumus, lai izglītojamie varētu iegūt noslēguma vērtējumus profesionālās izglītības priekšmetos un moduļos.

Savukārt, lai varētu nodrošināt augstākās izglītības studiju programmu īstenošanu pieciem izglītojamajiem klātienē, ir nepieciešams tehniskais un apkalpojošais personāls, kas sagatavo laboratorijas darbus - iekārtas, materiālus, reaģentus un tos izsniedz studējošajiem, lai varētu notikt praktiskās nodarbības, kā arī nodrošina iekārtu darbību un reaģē uz tehniskiem traucējumiem, tādējādi nonākot tiešā studējošo tuvumā. Līdz ar to šāds personāls pilnībā atbilst piektajai prioritārajai grupai.

IZM uzsvēra, ka nav pieļaujama izglītības iestāžu pedagogu un tehnisko darbinieku liela skaita pakļaušana inficēšanās riskam, kas varētu izraisīt nespēju pildīt pedagoga pienākumus visā izglītības sistēmā kopumā.