Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Abavas rumbai varēs piekļūt bez maksas

© f64

Lai apmeklētājiem Abavas rumbu padarītu pieejamu bez maksas, ceļam, pa kuru var nokļūt līdz dabas objektam, plānots noteikt servitūtu, Neatkarīgā uzzināja Talsu novada pašvaldībā. Tas nepieciešams ne tikai tūristiem, bet arī zemes īpašniekam, kas pašlaik nevar piekļūt savam īpašumam pie ūdenskrituma.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka pašlaik par Abavas rumbas apskati iekasē samaksu. To dara uzņēmums SIA Abavas rumba, kas nomā daļu teritorijas pie ūdenskrituma. Uzņēmuma īpašnieks Aigars Štrums skaidro, ka ieejas maksu neiekasē par paša objekta apskati, bet gan par sniegtajiem pakalpojumiem, par to, ka ir nopļauta zāle, pieejama automašīnu stāvvieta, piknika vietas un citas ērtības. Turklāt samaksu prasa tikai no apmeklētājiem, kas pie dabas objekta ierodas pa ceļu, nevis gar upes krastu vai ar laivu. Lai samazinātu ieejas maksu, A. Štrums lūdza Talsu novada domei finansējumu teritorijas uzturēšanai un labiekārtošanai, tomēr pašvaldība līdzekļus nepiešķīra un solīja meklēt citus risinājumus, lai padarītu dabas objektu pieejamu bezmaksas apskatei.

Talsu novada domes pārstāve Inga Ieviņa Neatkarīgajai pastāstīja, ka ceļam, pa kuru var piekļūt ūdenskritumam, plānots noteikt servitūtu, jo pašlaik izveidojusies situācija, ka dabas objektam bez maksas nevar piekļūt ne tikai tūristi, bet arī personas, kam pieder zeme pie ūdenskrituma.

Šāds risinājums padarītu to pieejamu visiem. I. Ieviņa skaidro, ka, lai piešķirtu ceļam servitūtu, ir jāsniedz prasība tiesā, tomēr, cik ilgu laiku varētu prasīt pieteikuma izskatīšana, pagaidām prognozēt nevar. "Pašvaldība pati gan nevar prasīt noteikt ceļam servitūtu, jo tai nepieder īpašumi, pie kuriem nav iespējams nokļūt, tāpēc mēs esam aicinājuši to darīt zemes īpašniekus," stāsta I. Ieviņa.

Teritorija pie Abavas rumbas pieder vairākiem īpašniekiem, un ne visus zemes gabalus apsaimnieko SIA Abavas rumba, skaidro viens no zemes īpašniekiem Aivars Jekševics. Viņš norāda, ka iepriekš Talsu novada dome ar viņu nav sazinājusies par situāciju pie Abavas rumbas. Pēc Neatkarīgās publikācijas par ieejas maksas iekasēšanu pie ūdenskrituma A. Jekševics vērsās pašvaldībā, lai meklētu iespējas, kā nodrošināt bezmaksas piekļūšanu Abavas rumbai. "Runāju ar domes deputātiem, ka satikšos ar pašvaldības juristiem, lai uzrakstītu iesniegumu par servitūta noteikšanu ceļam uz Abavas rumbu. Domāju, ka jau nākamajā dienā pēc tikšanās iesniegšu pieteikumu," stāsta A. Jekševics.