Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu drošība vasarā vecāku rokās

Sākoties vasaras brīvlaikam, atbildīgie dienesti aicina pieaugušos pārrunāt ar bērniem dažādus drošības noteikumus, lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem uz ceļa, ūdenī un ar uguni. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) novērojumi liecina, ka ugunsgrēkus, ko izraisa bērnu rotaļas, visvairāk reģistrē tieši vasarā.

VUGD preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere norāda, ka jau pirmajās siltajās dienās šopavasar peldoties gājuši bojā pusaudži, tāpēc pat, ja bērni dodas peldēties uz labi zināmu vietu, viņus nedrīkst atstāt bez pieaugušo uzraudzības.

"Pusaudžiem ir raksturīgi, ka viņi vēlas padižoties citu klātbūtnē, pierādīt, ka spēj aizpeldēt tālāk, pārpeldēt upi vai ezeru, nedomājot par bīstamību un sekām. Tāpat pusaudzis, kurš slikti peld, var kautrēties atzīties pārējiem un mēģināt izdarīt to pašu ko citi. Pieaugušajiem vajadzētu nevis kategoriski aizliegt iet peldēties, bet gan izskaidrot, kādi riski pastāv, neievērojot tos vai citus nosacījumus, minot konkrētus piemērus," iesaka I. Vetere.

Viņa uzsver, ka, sākoties brīvlaikam, ar bērniem vēlreiz jāpārrunā arī ugunsdrošības noteikumi, jo tieši vasarā ir visvairāk tādu ugunsgrēku, ko izraisījušas bērnu rotaļas.

Rīgas domes Satiksmes departamenta komunikācijas speciāliste Ieva Prauliņa aicina vecākus vēlreiz pārrunāt ar bērniem arī Ceļu satiksmes noteikumus un izskaidrot, kā droši pārvietoties kājām un kā ar velosipēdu. Ļoti būtiski ir izskaidrot, ka, esot uz ielas, nedrīkst lietot mūzikas atskaņošanas ierīces ar austiņām, jo tās neļauj sadzirdēt tuvojošos transporta līdzekļus.

***

IETEIKUMI

- Bērniem jāatgādina, kur meklēt palīdzību dažādos gadījumos, – kad jāiet pie kaimiņiem, kad jāzvana vecākiem un kad jāzvana operatīvajiem dienestiem pa tālruni 112;

- ūdens tuvumā neatstāt bērnus bez uzraudzības;

- nedrīkst aizliegt peldēties, jāizskaidro iespējamie riski, kas ar to saistīti, un kā no tiem izvairīties;

- jāpārrunā briesmas, ko var izraisīt spēlēšanās ar uguni;

- ja bērns vasarā atrodas jaunā vidē, piemēram, atpūšas laukos, jānovērtē iespējamie riski un jābrīdina bērns par to, no kā uzmanīties;

- vēlreiz jāpārrunā Ceļu satiksmes noteikumi.