Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Interese par TV veiksmes spēlēm noplok

"Azartspēles vispār nekad nebiju spēlējis, taču, ņemot vērā, ka jautājums bija viegls, nolēmu piezvanīt. (..) Rezultātā esmu samaksājis Ls 0,96 par to, lai noklausītos, kā automātiskais atbildētājs man pasaka, ka jāzvana vēlreiz," Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai (IAUI) iesniegtā sūdzībā stāsta kāds vīlies televīzijas veiksmes spēles dalībnieks.

Kādas citas pretenzijas autors vārdos ir skarbāks: "(..) raidījuma mērķis ir iegūt no skatītājiem naudu par tukšiem zvaniem un pasniegt skatītājus par idiotiem."

Neapmierinātie veiksmes spēļu dalībnieki sūdzas gan inspekcijā, gan arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), tāpat pretenzijas izsaka arī telefonsakaru nodrošinātājiem, uzskatot, ka saņemtie rēķini nav adekvāti. Jāpiebilst, ka citiem savas veiksmes un erudīcijas pārbaudīšana izmaksājusi krietni vairāk par 96 santīmiem. Summas, ko televīzijas spēļu dalībnieki min sūdzībās, parasti ir vairāki desmiti latu. Kāds spēlētājs, izmēģinot veiksmi, telefonsarunās mēnesī iztērējis pat 130 latus.

"Šīs spēles pēc būtības neatšķiras no spēļu automāta spēles – katrs zvans vienlīdzīgs iemestajai monētai automātā. Ne vienmēr izlec trīs septiņnieki, arī ne katrs no zvaniem tiek pieslēgts studijai – tā ir veiksmes spēle," aicina paturēt prātā IAUI priekšniece Signe Birne.

"Galvenā problēma ir tā, ka patērētājs nav īsti sapratis, ka viņam būs jāmaksā par katru zvanu neatkarīgi no tā, vai viņš tiek savienots ar studiju vai ne," skaidro PTAC pārstāve Sanita Gertmane. Savukārt IAUI šā gada pirmajā ceturksnī saņemtas divas rakstiskas sūdzības, divas elektroniskas sūdzības, kā arī vairāki telefona zvani ar jautājumiem par spēles norisi. Inspekcija attiecīgi veikusi četras pārbaudes, kurās pārkāpumi nav konstatēti. "Mums ir iespēja piekļūt serveriem, kas nodrošina spēles organizēšanu, un vairākkārt esam piedalījušies šo spēļu norisē. (..) Jāsaka, ka problēmas attiecībā uz tehnisko nodrošinājumu mēs neesam saskatījuši," norāda IAUI priekšniece.

Gluži bez vainas spēļu organizētāji tomēr nav. Inspekcija iepriekš rīkotājus administratīvi sodījusi nepietiekamas skatītāju informēšanas par spēles noteikumiem dēļ, piemēram, televizora ekrānā maksa par zvanu vai īsziņu bijusi norādīta pārāk maza. Otrs pārkāpums – spēļu reklamēšana. Veiksmes spēles atbilst azartspēļu definīcijai, kas savukārt nozīmē, ka to reklamēšana ārpus raidījuma laika ir aizliegta.

Lai izvairītos no nepatīkama pārsteiguma, saņemot telefonrēķinu, S. Birne aicina pirms piedalīšanās spēlē iepazīties ar precīziem tās noteikumiem mājaslapā vai piezvanot spēles organizētājiem pa pilsētas telefonu.

Jāpiebilst, ka skatītāju interese pērn gan būtiski noplakusi – kopumā televīzijas spēļu apgrozījums gada laikā sarucis trīsarpus reizes – no 1,188 miljoniem latu pirmajā līdz 0,339 miljoniem latu pēdējā ceturksnī.