Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Lemberga oponenti sašķeļas

© www.nra.lv

Miljonārs Olafs Berķis, kas pazīstams kā viens no niknākajiem tā sauktajiem Ventspils mēra Aivara Lemberga oponentiem, ar sensacionālu iesniegumu vērsies Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atcelt arestētās mantas glabāšanas tiesības Šveices advokātam Rudolfam Meroni.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka identisku lūgumu iepriekš tiesas procesā pieteica arī Ventspils mēra dēla Anrija Lemberga advokāts Aldis Alliks. Miljonāra O. Berķa motivācija, kāpēc arestētās mantas glabāšanu nevar uzticēt R. Meroni, ir ļoti līdzīga tai, ko tiesā izteica A. Alliks, tomēr tas, protams, nenozīmē, ka O. Berķis un A. Lembergs tagad būtu izlīguši un turpmāk darbosies uz vienu roku.

Stepanovieši uzbrūk

Visticamāk, ir sākusies atklāta konfrontācija starp Lemberga oponentiem, kuri ilgus gadus bija sabiedrotie, – miljonāriem Oļegu Stepanovu & R. Meroni no vienas puses un O. Berķi & Co no otras puses. Konfrontācijas iemesls – kurš kontrolēs desmitiem miljonu vērtas kompānijas.

Par to liecina arī fakts, ka tikko notikušo akcionāru pilnsapulču rezultātā pilnīgu varu a/s Ventbunkers un a/s Latvijas naftas tranzīts (LNT) pārņēma menedžeri, kurus deleģēja O. Stepanova un R. Meroni tandēms. Savukārt citu Lemberga oponentu, īpaši O. Berķa intereses tika pilnībā ignorētas. Piemēram, a/s Ventbunkers valdes priekšsēdētāja amatu zaudēja O. Berķa uzticamības persona Ivars Pāže, amatu valdē zaudēja arī Ilvars Attis. Savukārt LNT valdes priekšsēdētāja amatu zaudēja ilggadējs O. Berķa līdzgaitnieks Dzintars Kašs, bet viņa vietā tika iecelta O. Stepanova uzticamības persona Aleksejs Ovods. Amatu LNT zaudēja arī Ronalds Vuškāns.

Vēsturiskie pirmsākumi

Lai saprastu šā notikuma nozīmi un mērogu, jāatceras daži pēdējo gadu notikumi, kuru jēga, runājot O. Stepanova vārdiem, ir – "kā pārdot Ventspils naftu krieviem". Jāatceras, ka miljonāru četrinieks (O. Berķis, O. Stepanovs, Igors Skoks un Genādijs Ševcovs) publiski un organizēti vērsās pret A. Lembergu kopš 2004. gada beigām. Kā liecina no dažādiem avotiem iegūta informācija, Ventspils miljonāru četrinieka starpā bija noslēgts akcionāru līgums, kas tiem lika turēties kopā, lai kopā varētu pārdot viņiem tieši

vai pastarpināti piederošās a/s Ventbunkers un LNT akcijas, kas tobrīd vēl nodrošināja kontroli pār Ventspils naftu un tās daudzmiljonu aktīviem. Cīņa starp A. Lembergu un oponentiem 2004. gadā sākās ar cīņu par Ventbunkers valdi un padomi. Oponentu pusē cīņā iesaistījās vairāki juristi, piemēram, Mārtiņš Kvēps, Lauris Liepa, Arnis Nīcgalis, vēlāk arī R. Meroni. Kā iespējamais darījuma starpnieks iezīmējās ļoti nopietna persona – bijušais rīdzinieks, miljardieris Grigorijs Lučanskis. Ieinteresētību darījumā izrādīja Krievijas vēstniecība.

Kad kļuva redzams, ka ar civiltiesiskām metodēm uzvaru nevar gūt, tika iedarbinātas krimināltiesiskās. A. Lembergs tika apcietināts, oponenti uzreiz ieņēma LNT, izmeta no šīs uzņēmējsabiedrības pārvaldes institūcijām A. Lemberga (nosacīti) līdzgaitniekus. Tomēr arī tā nebija kārotā uzvara, t. i. – kontrole pār Ventspils naftu.

Vēsture atkārtojas kā farss

Tagad to pašu, ko savulaik izdarīja oponenti ar A. Lemberga līdzgaitniekiem, O. Stepanova un R. Meroni tandēms izdarīja ar O. Berķa & Co uzticamības personām. Bet šādu iespēju faktiski radīja prokuratūras darbība, kura arestētās, it kā A. Lembergam piederošās mantas pārvaldīšanu uzticējusi R. Meroni. Mantas pārvaldnieka tiesības dod tiesības R. Meroni balsot ar a/s Ventbunkers kontrolpaketi, bet kopā ar O. Stepanovam pastarpināti piederošajām daļām nodrošina pilnīgu kontroli pār uzņēmumu.

Meroni – personiski ieinteresēts

Iesniegumā Rīgas apgabaltiesai O. Berķis raksta, ka R. Meroni kā ārvalsts pilsonis nevar būt arestētās mantas glabātājs, jo viņš saskaņā ar Latvijas likumiem nevar būt juridiski atbildīgs par arestētās mantas izšķērdēšanu. Proti, ja viņš nepilda savus mantas glabātāja pienākumus un izšķērdē arestēto mantu, viņu kā ārvalstu pilsoni par to pat teorētiski nevar saukt pie atbildības.

Pēc O. Berķa domām, šveicietim nevar uzticēt mantu arī tāpēc, ka R. Meroni ilgus gadus ir bijis (iekavās iesnieguma autors pat raksta – "faktiski joprojām ir") A. Lemberga uzticamības persona. Tāpat O. Berķis uzskata, ka, nosakot aizliegumu arestētās kapitāla daļas un akcijas "lietot", prokuratūra ir aizliegusi arī "balsot" ar šīm daļām. Turpretī R. Meroni "sistemātiski" šo aizliegumu pārkāpj un "pats personiski realizē arestētās labuma guvēja tiesības AS Ventbunkers un balso ar Ventbunkers akcijām, pie tam šāda balsošana nekādā veidā netiek saskaņota ar procesa virzītāju".

O. Berķis izsaka "pamatotas aizdomas, ka Rudolfs Meroni savu mantas glabātāja statusu izmanto personiska labuma gūšanai, nevis rūpējas par Latvijas valsts (ja arestētā manta kādreiz tiktu konfiscēta) vai Aivara Lemberga (ja viņš tiktu krimināllietā attaisnots un ierobežojumi viņa mantai atcelti) interesēs". Kā pierādījumu "pamatotajām aizdomām" O. Berķis min faktu, ka R. Meroni ir iecēlis sevi par a/s Ventbunkers padomes locekli, nosakot sev nesamērīgi lielu atalgojumu. Amatos tiekot ieceltas arī citas ar R. Meroni "personiski un profesionāli saistītas personas, kurām ar šo iecelšanu amatos tiek piešķirti personiski labumi".

Līdzīgi kā A. Alliks, arī O. Berķis uzskata, ka procesa virzītājam (šobrīd – tiesas sastāvs) būtu jādod atļaujas vienreizējai balsstiesību izmantošanai akcionāru pilnsapulcēs. Tāpat procesa virzītājam būtu jāsaņem regulāri ziņojumi par arestētās mantas stāvokli.

Pēc O. Berķa domām, arestētās mantas glabāšana būtu uzticama Finanšu ministrijai. Attiecībā uz šo priekšlikumu Ventspils lietu zinātāji izteica pieņēmumu, ka tas radies tāpēc, ka finanšu ministrs šobrīd ir Jaunā laika pārstāvis, bet miljonāra un šīs partijas labās attiecības ir vispārzināmas.

Jāatgādina, ka A. Alliks ieteica mantas glabāšanu uzticēt valstij piederošajai Hipotēku bankai, kurai ir pieredze vērtspapīru portfeļu glabāšanā.

***

VENTBUNKERS

LIELĀKIE AKCIONĀRI

Tomika International N.V.100%

Yelverton Investments B.V.29%

Yelverton Investment B.V. 29%

Oļegam Stepanovam piederošā Topmar Baltic Investments 13,34%

Olafam Berķim piederošā SIA Kement 13,33%

Ventbunkers 51%

Latvijas naftas tranzīts ~ 38%

Ventspils nafta