Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Cik skaudīgi ir latvieši?

© F64

Cik izplatīta skaudība ir Latvijā, un ko apskauž Latvijas iedzīvotāji?

Pētījumu centra SKDS 2015.gada aprīlī veiktās aptaujas dati liecina, ka gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju skaudība ir labi pazīstamas jūtas. Saskaņā ar aptaujas datiem gandrīz katrs desmitais (9%) ir atzinis, ka bieži apskauž citus cilvēkus, bet 37% – ka to dara reti.

Tikai 47% ir atzinuši, ka nekad nemēdz apskaust citus.

Aptaujas rezultātu analīze atsevišķās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka salīdzinoši biežāk skaudība piemīt iedzīvotājiem līdz 44 gadu vecumam, Vidzemē un Zemgalē dzīvojošajiem iedzīvotājiem, kā arī tiem, kas ģimenē sarunājas latviešu valodā. Savukārt retāk citus mēdz apskaust gados vecākie Latvijas iedzīvotāji, Rīgā, Kurzemē un Latgalē dzīvojošie, kā arī krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji. Tāpat aptaujas dati ļauj izteikt pieņēmumu, ka sievietes varētu būt mazliet skaudīgākas par vīriešiem.

Aptaujas dati liecina, ka skaudības objekts Latvijā visbiežāk ir mazliet pazīstami cilvēki – tos kā visbiežāk apskausto cilvēku grupu ir atzinuši 41% no tiem, kuri mēdz apskaust citus. Tuvus draugus un radiniekus – t.i., labi pazīstamus cilvēkus, kā visbiežāko apskaušanas objektu ir atzinuši 23%, bet personīgi nepazīstamus cilvēkus – 24%, no tiem, kuri mēdz apskaust citus.

Izrādās, ka Latvijas iedzīvotājiem nav viennozīmīgs vērtējums par to, vai skaudība ir nepārprotami slikta, vai arī tai ir pozitīvi aspekti. Lai gan gandrīz divas trešdaļas (64%) skaudību uzskata par sliktām un kaitīgām jūtām, tomēr 27% domā, ka tā var būt arī laba un noderīga.

Skaudības samērā plašo izplatību Latvijā apliecina arī dati, kas vēsta, ka katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs (25%) bieži saskaras ar situāciju, kad kāds cits viņu apskauž. Trešā daļa (35%) ar to mēdz saskarties reti, un tikai katrs piektais (21%) apgalvo, ka nekad nav saskāries ar šādu situāciju.