Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Liepājas Valsts tehnikumā mācās 1200 audzēkņu

© publicitātes foto

Liepājnieki tehnikuma vārdu pirmo reizi iepazina tālajā 1920. gadā, kad Liepājā darbību uzsāka otra vidējā tehniskā skola Latvijā – Valsts Liepājas tehnikums.

Sākumā tehnikumā darbojās tikai divas nodaļas – tehniskā un komercnodaļa, kurās varēja apgūt 4 profesijas. Šobrīd, saglabājot labākās tradīcijas, attīstoties un pilnveidojoties tehnikumu kā savu izglītības iestādi izvēlējušies vairāk nekā 1200 audzēkņu un tajā strādā 120 zinoši pedagogi, dodot iespēju audzēkņiem apgūt 23 dažādas specialitātes. Gan tehniskas – ar šūšanu, ēdināšanu, automehāniku, galdniecību, metināšanu saistītas, gan komerciālas – loģistiku, grāmatvedību, reklāmu, komercdarbību.

Tā kā 2015. gadā Liepāja svinēs 390 gadu, bet tehnikums 95 gadu jubileju, savu redzējumu par šīs mācību iestādes lomu pilsētas attīstībā pauž Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis: «Liepājas Valsts tehnikums vēl ir jauna iestāde, tomēr tā veidojusies gan uz stabilām tradīcijām arodizglītībā Liepājā, gan uz mūsu valsts un pilsētas daudz senāku pieredzi. Aroda apgūšana jauniešiem ir iespēja savu sirdslietu un aizraušanos pilnveidot un attīstīt tā, lai tā kļūtu par stabilu dzīves pamatu sev, savām ģimenēm, tā stiprinot mūsu pilsētu un valsti kopumā. Tāpēc Liepāja ir lepna, ka spējusi pakāpeniski un mērķtiecīgi veidot Liepājas Valsts tehnikumu. Vienlaikus apzinoties atbildību, cik svarīga šī izglītības iestāde ir tās audzēkņiem, mācību spēkiem, pilsētai un reģionam. Vēl ir daudz darāmā: pašlaik visi spēki un piepūle tiek veltīta vērienīgajai tehnikuma ēku kompleksa rekonstrukcijai, nav viegli, bet ir pamats ticēt, ka kopīgi spēsim problēmas pārvarēt.

Saukļi par profesionālās vidējās izglītības iespēju dažādošanu un kvalitāti ietver vienkāršu patiesību – atgriezt pienācīgu cieņu amata meistariem, ikdienas un šķietami vienkāršu darbu darītājiem, lai ikviens spēj rast sev piemērotu un cienīgu darbu. Liela loma šajā procesā ir atjaunotajam un kādreiz tik prestižajam Liepājas Valsts tehnikumam. Tas veidots, apvienojot trīs Liepājā esošo profesionālo skolu finanšu, intelektuālos un materiālos resursus – Liepājas Būvamatniecības vidusskola, Tūrisma un tekstila skola un Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas filiāles profesionālā vidusskola. Līdz ar to tehnikums ieguva arī nozīmīgo Profesionālās izglītības kompetences centra statusu. Nākamais mērķis ir spēcīgs un moderns Kurzemes reģiona izglītības centrs.

Uzskatu, ka līdz ar ēku un mācību telpu tehnisko sakārtošanu jārod laiks un iespējas motivēt darbam pedagogus, piemēram, pilnveidojot mācību priekšmetu apguvei nepieciešamo bāzi un dodot iespējas regulāri papildināt zināšanas. Jālauž kritiskā attieksme pret pedagogu darbu, jo mūsu vidū cītīgi strādā un mācās gudri un centīgi jaunieši un pašaizliedzīgi un radoši skolotāji. Liepājas Valsts tehnikumam ir spoža nākotne!»

PIKC «Liepājas Valsts tehnikums» direktors Agris Ruperts uzsver: «Kā vienu no lielākajām dāvanām sev, pilsētai un visam reģionam mēs uzskatām ERAF aktivitātes «Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai» projekta noslēgumu 2015. gadā, kas paredz, ka jau ar nākamo mācību gadu audzēkņi uzsāks izremontētās un modernās telpās. No projekta kopējām izmaksām, kas ir vairāk nekā 19 miljoni eiro, turpat 4 miljoni eiro paredzēti mācību iekārtu un aprīkojuma modernizācijai, kas ļaus audzēkņiem ne tikai mācīties modernās, renovētās telpās, dzīvot komfortablā dienesta viesnīcā, bet arī apgūt jaunas pilsētai vajadzīgas specialitātes SPA, kurortoloģijas un citās jomās. Vadmotīvs, ar ko gribam uzrunāt visus jau esošos audzēkņus un potenciālos mācīties gribētājus, ir LVT – ESI STABILS NĀKOTNĒ!».