Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Rīgā notiks ar saules enerģiju darbināmo transportlīdzekļu sacīkstes

Sestdien pie Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta notiks sacensības "Saules Kauss 2010", kurās spēkiem mērosies skolu jaunieši ar pašu izgatavotiem transporta līdzekļiem, kuru darbina tikai saules enerģija.

Jau trešo gadu Latvijas Universitātes cietvielu fizikas institūts (LU CFI) Latvijas skolu jauniešiem organizē izglītības projektu, kas saistīts ar Saules enerģijas izzināšanu. Projekta mērķis ir izglītot Latvijas jauniešus alternatīvajās enerģijās, dodot iespēju pašiem izdomāt un izgatavot mašīnu/laivu/lidaparātu, kuru darbina tikai Saules enerģija, kā arī stimulēt jauniešu interesi par alternatīviem enerģijas veidiem un ar tiem saistītām tehnoloģijām, rosinot interesi par zinātni un tās lomu Latvijas nākotnes veidošanā. Šogad, tāpat kā iepriekš, "Saules Kauss 2010" ir starptautisks - tajā piedalās arī pārstāvji no citām valstīm

"Saules Kauss 2010" notiks 22.maijā Ķengaraga ielā 8 pie LU CFI. Laikā no pulksten 10.30 līdz 13.00 būs Saules mašīnu/laivu/lidmašīnu sacensībām, pēc tam sekos īsas informatīvas lekcijas par Saules enerģiju un tās iespējām, bet noslēgumā 15.00 tiks pasniegtas dažādu sponsoru (Izglītības ministrija, Latvenergo, Viessman, žurnāli TERRA un Ilustrētā Zinātne, Rīgas Piensaimnieks, Saules enerģijas asociācija u.c.)sarūpētās dāvanas.

Enerģijai ir būtiska nozīme cilvēces eksistencē un attīstībā. Mums tika doti apjomīgi fosilo kurināmo krājumi, kuri ļāva uzsākt industriālo attīstību un sasniegt grandiozu progresu pēdējo divu gadsimtu laikā. Tomēr tikai tagad apjaušam, ka fosilajos resursos miljonos gadu uzkrātā Saules enerģija ir apjomos ierobežota, un ka aktīva fosilo resursu dedzināšana ir novedusi pie globālām un neatgriezeniskām Zemes klimata izmaiņām. Nav svarīgi cik daudz fosilo kurināmo ir atlicis un kurš patērē vairāk, svarīgi ir mums visiem kopā izstrādāt ilgtspējīgas enerģijas ekonomiku pasaulei un nākotnei, tāpēc lielas cerības tiek liktas uz jauniešiem. Diemžēl Latvijā dabas zinātne nav starp obligātajiem mācību priekšmetiem skolās. Līdzdarbojoties tādā projektā kā šis, jauniešiem ir iespēja apgūt dabas zinības no citas, daudz aizraujošākas puses, darboties līdzi, iegūt zināšanas, salīdzināt savu paveikto ar citiem. Tas sekmēs plašāku jauniešu interesi par dabas zinībām un alternatīvajām enerģijām, un, iespējams, rosinās skolniekus studēt eksaktos priekšmetus.

"Saules Kauss 2010" tiek organizēts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta - Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programmas ietvaros, to līdzfinansē Eiropas Savienība un Eiropas Reģionālās attīstības fonds.