Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide

Recenzija: Almyth – “Zarathustra//Geometry”

© Publicitātes foto

Latvju “doom / stoner / sludge” grupa “Almyth” parādījās teju no nekurienes – pērn Latvijas Metālmūzikas Gada balvai tika iesniegts tās albums “Almyth”, kas izrādījās tik ļoti interesants un cerīgs, ka lika sākt sekot šīs grupas gaitām ar pastiprinātāku interesi.

Grupas līderis Andre Tyron vēstīja, ka “mūsu nākotnes plānos ir spēlēt vairāk koncertus, līdz 2024. gada beigām ierakstīt vēl vienu albumu un izpētīt citus mūzikas virzienus”, un “Almyth” bez liekas iešūpošanās ķērušies klāt pie šī plāna izpildes, pēdējā laikā koncertos parādoties aizvien biežāk, bet nu izdots arī kaut kas līdzīgs albumam - EP ar tikai divām, toties trakoti garām kompozīcijām.

”Almyth” tika izveidots 2021. gadā kā viena cilvēka studijas projekts, kas pēc tam apauga arī ar citiem mūziķiem, bet pēc debijas EP “Burnt Mountains” (2022) ierakstīšanas projekta darbība tika apturēta līdz 2023. gadam, kad tika piemeklēts jauns sastāvs. “Almyth” galvenais virzītājspēks ir Andre Tyron (vokāls, ģitāra, arī sempli un taustiņi), kuram jaunajā albumā piespēlē Marta (bass) un Raitis (bungas), kā arī vēl divi viesmūziķi. Ieraksts tiek pieteikts kā eksperimentāls darbs, kas tapis no “jam session” sastrādātajām idejām, cilpām un tamlīdzīgām radošajām darbībām.

Šoreiz “Almyth” aizeksperimentējušies tādos psihedēliskā “stoner jazz” plašumos, ka kolēģis Raitis Sametis pat ieteicis šīs instrumentālās kompozīcijas kā muzikālo noformējumu kādai modes skatei. Skaņdarbs “Zarathustra” tiešām ir ar sarežģītu pievienoto vērtību - dominējošā loma te piešķirta saksofonam un klavierskaņām, bet ģitāras būtībā tikai nodrošina grabošāku roka fonu (un tā 14:40 minūtes!), savukārt “Geometry” gan “stounerīšu” piekritējiem ies pie sirds, šī ir ļoti padevusies kompozīcija ar kārtīgu ģitāras “zāģi” un zarnas drebinošu basu! Šo visu rezumējot: “Almyth” turpina likt sekot savām gaitām ar pastiprinātu interesi.