Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Izklaide

Valmiermuižas etnomūzikas festivāls piedāvās “Iļģus”, mongoļus un portugāļus

© Publicitātes foto

Etnomūzikas grandi no Portugāles, Mongolijas, Igaunijas un Lietuvas, pašmāju folkroka grupa “Iļģi”, milzīga uguns skulptūra, buto dejas performance, krāšņa izklaides programma ģimenēm ar bērniem – tā sevi piesaka Valmiermuižas etnomūzikas festivāls, kas 6. jūlijā norisināsies Valmiermuižas parkā.

Uz divām skatuvēm Valmiermuižas parkā visas dienas garumā gaidāms aizraujošs muzikāls ceļojums. Šogad festivālā pirmo reizi Latvijā viesosies sekstets “Khusugtun” no Mongolijas, lai priecētu viesus ar tā saucamo khööömii un rīkles dziedāšanu. “Khusugtun” dziedātājs Batzorigs gan pie mums jau ir pazīstams pēc sadarbības ar bungu un dūdu mūzikas grupu “Auļi” viņu projektā “Senču balsis”. Grupas stilu raksturo skanīgas melodijas, kuru “mērķis ir attīrīt cilvēkus no 21. gadsimta radītā stresa un ikdienas rūpēm, stiprinot saikni ar dabu.”

Daudzveidīgo programmu kuplinās arī citi ārzemju viesi. Tā, piemēram, Vidusjūras reģiona mūzikas skanējumu piedāvās Latvijas klausītājiem jau pazīstamā portugāļu grupa “Albaluna”, kas ar dūdu un elektronisko instrumentu skaņām ved ceļojumā starp seno un mūsdienu mūzikas pasauli. Savukārt starptautiskā grupa “The Baltic Sisters”, kas 2022. gada nogalē uzplaiksnīja pasaules mūzikas izstādē “Womex”, satiekoties trim dziedātājām no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, - atskaņos sutartīnes jeb arhaiskas daudzbalsīgas lietuviešu dziesmas un Igaunijas un Latvijas tradicionālos dziedājumus, kā arī vadīs īpašu tradicionālās dziedāšanas meistarklasi.

Uz skatuves kāps arī leģendārie latviešu postfolkloras kustības aizsācēji “Iļģi”, tāpat apmeklētājus gaida tikšanās ar starptautiski atzīto folkroka grupu “Laimas Muzykanti” un romu un Balkānu tautu iedvesmoto “gypsy-folk-rock” žanra grupu “Alum Alu”. Festivālā varēs sastapt arī etnoprieka grupu “Ogas”, kas ielīksmo ar latviešu tautasdziesmām, ziņģēm, ukraiņu, īru melodijām un pašu radītu oriģinālmūziku ar dainu tekstiem, un akustiskā reiva pārstāvjus “Nielslens Lielsliens”, kuru izdziedātie varoņstāsti izskan afrikāniskā un dejojamā skanējumā.

“Šī gada etnomūzikas festivāla tēma ir svārstības, ikvienam atgādinot, ka mēs dzīvojam pasaulē starp nepārtrauktām svārstībām, ko rada gaisma, skaņa, elektriskie un radiācijas viļņi. Savukārt katrs svārstību impulss rada pārmaiņas. Jebkuras svārstības var būt par pamatu pārmaiņām, un jebkuras pārmaiņas var izraisīt svārstības. Manuprāt, šī gada programma to izcili

apliecina - gan ar dažādām mūzikas instrumentu un cilvēka balss skanējuma vibrācijām, gan noskaņām, kas noskumušos var ieraut prieka virpulī, bet satrauktos - nomierināt un atslābināt,” saka Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna.