Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

FM: Vai vajadzētu visas pensijas atbrīvot no nodokļa? Mēs šobrīd to neatbalstām

© Depositphotos

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā šodien vērtēja iedzīvotāju iniciatīvu atcelt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) pensijām.

Iniciatīvas autors Raivo Jutāns norāda, ka šis jautājums ir risināms plašākā likumdošanas hierarhijas kontekstā, jo pensiju aprēķinam un uzkrājumam tiek izmantoti sociālie nodokļi, pirms tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākumu nodoklis.

Jutāna ieskatā, jautājums ir jādiskutē un jārisina. Piemēram, ar iedzīvotāju ienākumu nodokli varētu aplikt 1.līmeņa pensiju kapitāla daļu, kas ir indeksēta ar apdrošināšanas iemaksu algas indeksu.

''Tā mēs stiprināsim Latvijas senioru iespēju labklājīgām vecumdienām,'' uzskata iniciatīvas autors.

Diskusijā izskanēja - ticams risinājums būtu pensijas neapliekamā minimuma paaugstināšana, ziņo lsm.lv.

Ar nodokli neapliekamais minimums pensionāriem ir 6000 eiro gadā jeb 500 eiro mēnesī. 2023. gadā no pensijām ieturētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis bija virs 120 miljoniem eiro, nākamgad tas lēsts tuvu 140 miljoniem eiro. Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne taujā: "Vai vajadzētu visas pensijas atbrīvot no nodokļa? Tas būtu tāds ļoti filozofisks jautājums, ko mēs šobrīd neatbalstītu. Bet diskutēt mēs varam,"

Līdztekus gaidāmajām diskusijām par pensiju neapliekamā minimuma celšanu šoruden, iespējams, sagaidāma pensiju indeksēšana.

"Nācām ar piedāvājumu pensiju indeksāciju sākt jau šogad rudenī," stāstīja Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks.