Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Ekonomika

EK oficiāli atļauj "Parex bankas" sadalīšanu

Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi vērienīgu pārstrukturēšanas plānu attiecībā uz AS "Parex banku", kas pirms krīzes bija otra lielākā banka Latvijā, teikts šodien izplatītajā EK paziņojumā.

Latvijas iestāžu iesniegtais plāns paredz, ka ar "Parex" pamatdarbību saistītos aktīvus un operācijas nodod jaunizveidotai bankai "Citadele", bet "Parex" pārējā daļa kļūst par "risinājuma banku". Komisija uzskata, ka pārstrukturēšanas plāns nodrošinās "Citadele" ilgtermiņa dzīvotspēju, vienlaikus dodot iespēju pienācīgi realizēt "Parex" pārējos aktīvus.

Plāns arī paredz sākotnējo kapitāla turētāju pienācīgu ieguldījumu pārstrukturēšanas izmaksu segšanā, kā arī pasākumus, kas ierobežo atbalsta kropļojošo ietekmi uz konkurenci.

""Parex" problēmu apmērs un saņemtais atbalsts prasīja, lai tiktu veikta pamatīga pārstrukturēšana. Galīgais plāns piedāvā līdzsvarotu risinājumu, kas ierobežo konkurences kropļojumus, nodrošina, ka sākotnējie akcionāri un subordinētā kapitāla turētāji dod pienācīgu ieguldījumu pārstrukturēšanas izmaksu segšanā, un dod iespēju radīt jaunu, dzīvotspējīgu banku," sacījis EK priekšsēdētāja vietnieks un konkurences komisārs Hoakins Almunja.

Pirms krīzes "Parex" aktīvu ziņā bija otra lielākā banka Latvijā - tās bilances kopsumma 2008.gada 31.decembrī bija 3,4 miljardi latu. Tās daļa Latvijas noguldījumu tirgū bija 18% un Latvijas aizdevumu tirgū - 12%.

Pēc tam, kad "Lehman Brothers" sabrukumam sekojošā finanšu un ekonomikas krīze atsedza būtiskus trūkumus "Parex" uzņēmējdarbības modelī, banku 2008.gada novembrī daļēji nacionalizēja. Banka saņēma valsts galvojumus un rekapitalizācijas un likviditātes atbalstu ar kopējo vērtību aptuveni 1,1 miljards latu.

Kā ziņots, šā gada 1.augustā notika "Parex bankas" aktīvu pāreja uz banku "Citadele", kur tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu. Veicot restrukturizāciju, valsts atbalsta noguldījumi 446 miljonu latu apjomā palika "Parex bankā", bet 143 miljoni latu nonāca jaunajā bankā kā termiņnoguldījumi.

2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no tās lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi.