© Foto: Pexels.com

Kā zināt, kāds saules aizsargkrēms patiešām novērsīs saules apdegumus un ādas vēzi?

Ir zināms, ka, atrodoties saulē, nepieciešams sauļošanās līdzeklis. Bet, ja ir tik daudz iespēju un līdzekļu, no kā izvēlēties, kā zināt, kurš saules aizsargkrēms patiešām pasargās no saules apdegumiem un ādas vēža? Jautā mdanderson.org.uk

Kad runa ir par ādas pasargāšanu no saules, izvēlētais sauļošanās līdzekļa veids ir tikpat svarīgs kā tā lietošanas veids.

Foto: pixabay.com

Daudzi cilvēki vaino sauļošanās līdzekli, kad viņi ir apdeguši. Bet problēma parasti nav sauļošanās līdzeklis, bet gan tas, ka lietotājs nelasa etiķeti un pareizi neuzklāj sauļošanās līdzekli.

Pirms došanās ārā, ievērojiet šos padomus, lai maksimāli palielinātu saules aizsarglīdzekļa aizsardzību.

1.Iegūstiet UVA un UVB aizsardzību

Foto: Pexels.com

Vienmēr izvēlieties sauļošanās līdzekli, kas nodrošina gan UVA, gan UVB aizsardzību. Tādā veidā jūs pasargāsiet savu ādu no ultravioletajiem B (UVB) stariem, kas izraisa saules apdegumus un ādas bojājumus, kā arī no ultravioletā A (UVA) stariem, kas palielina ādas vēža risku.

Pārliecinieties arī, vai izvēlētais saules aizsarglīdzeklis satur cinka oksīdu vai titāna dioksīdu. Šīs sastāvdaļas palīdz bloķēt gan UVA, gan UVB starus.

2.Izvēlieties SPF 30 vai augstāku

Foto: pixabay.com

Vienmēr lietojiet sauļošanās līdzekli ar SPF (saules aizsardzības koeficientu) 30 vai augstāku. Saules aizsargkrēmā esošais SPF absorbē un atstaro saules starus, lai tajos neapdegtu un nesabojātu ādu.

Tomēr jāpatur prātā, ka augstāks nav tik daudz labāks, ja runa ir par SPF skaitļiem. Daudzi cilvēki domā, ka viņi var droši palikt saulē ilgāk, ja viņi izvēlas augstāku SPF. Bet tas tā nav.

SPF aizsardzība nepalielinās proporcionāli norādītajam SPF numuram. Tātad, lai gan SPF 30 absorbē 97% saules dedzinošo staru, SPF 50 absorbē tikai nedaudz vairāk — 98%.

Ja izvēlaties SPF, kas ir lielāks par 30, jums joprojām ir jāizturas tā, it kā jūs izmantotu SPF 30. Tas nozīmē, ka vajadzētu lietot tikpat daudz sauļošanās līdzekļa un tikpat bieži, kā tad, ja jūs izmantotu SPF 30.

Lielākā daļa cilvēku neuzklāj pietiekami daudz saules aizsargkrēmu. Lai sauļošanās krēms veiktu savu darbu efektīvi, jums vajadzētu uzklāt 30 gr saules aizsarglīdzekļa — golfa bumbiņas lielumā — uz katru ķermeņa daļu, kas pakļauta saulei.

3.Uzklājiet sauļošanās līdzekli agrāk un bagātīgi

Jūsu āda sauļošanās līdzekli var uzņemt pat līdz pusstundai, lai absorbētu sauļošanās līdzekli. Tāpēc plānojiet iepriekš un uzklājiet sauļošanās līdzekli 30 minūtes pirms došanās ārā.

Foto: Pexels.com

Un neskopojieties ar sauļošanās līdzekli. Lielākā daļa cilvēku neizmanto pietiekami daudz sauļošanās līdzekļa. Lai tas veiktu savu darbu efektīvi, jums vajadzētu uzklāt 30 gr saules aizsarglīdzekļa uz katru ķermeņa daļu. Tas ietver ausis, pēdas un pakauša daļu.

4.Ik pēc divām stundām atkārtoti uzklājiet sauļošanās līdzekli

Saules aizsargkrēms jāuzklāj ik pēc pāris stundām. Tāpēc ik pēc divām stundām noteikti iesmērējiet vēl vienu daudzumu aizsargkrēma.

Foto: pixabay.com

Dažos gadījumos jums vajadzētu atkārtoti lietot sauļošanās līdzekli ik pēc 60 līdz 90 minūtēm. Dariet to, ja:

  • Izmantojot izsmidzināmu sauļošanās līdzekli. To nepieciešams atkārtoti uzklāt biežāk, jo tas vieglāk nomazgājas.
  • Peldēšana vai svīšana.
  • Ūdens, sniegs un smiltis var pastiprināt saules starus un izraisīt lielāku apdegumu.

Foto: Pexels.com

5.Nepaļaujieties tikai uz sauļošanās līdzekli

Diemžēl sauļošanās līdzeklis nevar pilnībā novērst saules apdegumus, tulznas un ādas vēzi. Taču jūs varat nodrošināt savai ādai papildu aizsardzību, izmantojot:

lūpu balzamu ar SPF 30 vai augstāku,

cieši austa cepuri ar platu malu,

saulesbrilles ar UV aizsardzību,

cieši austu, tumšu krekls ar garām piedurknēm vai īpašu saules aizsargtērpu.

Foto: pixabay.com

Jūs varat arī aizsargāt savu ādu, meklējot ēnu no saules no pulksten 10:00 līdz 16:00. Tieši tad saules kaitīgie UV stari ir spēcīgākie.

Atcerieties, ka neviens sauļošanās līdzeklis nenodrošina 100% aizsardzību pret sauli. Taču, veicot šos papildu piesardzības pasākumus un veltot laiku, lai pareizi lietotu un atkārtoti lietotu sauļošanās līdzekli, varat ievērojami samazināt saules apdegumu un ādas vēža risku.

Jūsu āda tiek pakļauta saules kaitīgajiem UV stariem katru reizi, kad dodaties ārā, pat mākoņainās dienās un ziemā. Tāpēc neatkarīgi no tā, vai atrodaties atvaļinājumā vai steidzaties pastaigā pa apkārtni, atcerieties lietot sauļošanās līdzekli.

Foto: pixabay.com

Ja jūtat, ka ir saules bojāta āda, dermatologs var pārbaudīt ādu un sniegt ieteikumus. Neviens nepazīst jūsu ādu labāk kā sertificēts dermatologs.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv