© Foto: Pexels.com

Akupunktūra, ko Latvijā pazīstam kā adatu terapiju, ir viena no senākajām ārstēšanas metodēm, kur ar ļoti smalku adatu palīdzību stimulē punktus uz ādas virsmas, lai harmonizētu un līdzsvarotu enerģijas plūsmu organismā. 

Akupunktūras saknes meklējamas Ķīnā. Šīs procedūras pamatā ir chi jeb enerģijas plūsmas princips. Ķīnas medicīnā chi plūsma visā ķermenī atjauno un palīdz rūpēties par ķermeņa veselības stāvokli, raksta ucsfhealth.org.

Foto: Pexels.com

Tiek uzskatīts, ka chi plūst pa divpadsmit noteiktiem ķermeņa ceļiem, ko sauc par meridiāniem, kas ir saistīti ar noteiktiem orgāniem. Ja chi ir jebkādā veidā bloķēts, var rasties dažādas slimības.

Kā akupunktūra darbojas?

Tiek ievietotas ļoti plānas, nerūsējošā tērauda, ​​sterilas adatas dažādos ķermeņa punktos. Pavisam ķermenī ir 365 akupunktūras punkti, kurs var ievietot adatas, lai atjaunotu enerģijas līdzsvaru un veselību.

Adatu terapija stiprina imūnsistēmu un nervu sistēmu, pastiprinot organisma aizsargspējas, uzlabojot vielmaiņu un enerģijas līdzsvaru. Tāpat akupunktūra palīdz organismam cīnīties ar stresu, neirozēm, fobijām un veicina labu fizisko un emocionālo labsajūtu.

Foto: Pexels.com

Akupunktūra ārstē, ja ir:

  • Galvassāpes. Akupunktūra var palīdzēt samazināt hronisku galvassāpju, tostarp migrēnas biežumu;
  • Hroniskas kakla un muguras sāpes. Akupunktūra var būt noderīga, lai mazinātu hroniskas sāpes, ko izraisa mugurkaula stenoze un diska trūce;
  • Akupunktūru izmanto, lai uzlabotu auglību, kā arī mazinātu traucējošos menopauzes simptomus, arī garastāvokļa izmaiņas;
  • Adatu terapija ārstē bezmiegu;
  • Sporta traumas. Akupunktūru var izmantot dažādu sporta un atkārtotu stresa traumu ārstēšanai;
  • Kuņģa - zarnu trakta traucējumi. Akupunktūra var palīdzēt mazināt diskomfortu, ko izraisa kuņģa - zarnu trakta traucējumi.

Pēdējo desmit gadu laikā veiktie pētījumi liecina, ka akupunktūra var būt ļoti efektīva arī elpceļu slimību, tostarp astmas simptomu mazināšanā. Tas var arī samazināt astmas lēkmju biežumu un intensitāti.

Sagatavošanās

Foto: Pexels.com

Pirmās konsultācijas laikā ārsts pārrunās jūsu veselības problēmas un noteiks, kā vislabāk ārstēt simptomus ar akupunktūras palīdzību. Ārsts analizēs pulsu, kas ir svarīgs rādītājs.

Uz katras plaukstas ir jūtami seši pulsi, kas atbilst jūsu galvenajiem orgāniem un to funkcijām. Katrs pulss atrodas noteiktā vietā uz plaukstas locītavas.

Tāpat ārsts novēros mēli, sejas un ķermeņa krāsu, kā arī ādas temperatūru un tekstūru dažādās ķermeņa daļās.

Ārstēšana

Foto: Pexels.com

Adatas tiek ievadītas tieši zem ādas virsmas, bet dažas var būt dziļākas atkarībā no punktiem.

Parasti lielākā daļa pacientu izjūt tikai dažu sekunžu diskomfortu. Tas ir brīdis, kad adata tiek ievietota pirmo reizi. Pēc tam organisms pie procedūras pierod.

Daudzi pacienti uzskata, ka ārstēšana ir ļoti relaksējoša un izjūt tikai pozitīvas sajūtas. Ir pacienti, kas procedūras laikā uz īsu mirkli aizmieg. Tas tāpēc, ka pacienti ir pārsteigti par to, cik viegli adatas tiek ievadītas. Adatas parasti paliek ķermenī apmēram 30 minūtes.

Riski

Foto: Pexels.com

Labā ziņa ir tā, ka akupunktūrai ir tikai viens risks, jo adatu terapija ir absolūti droša procedūra. Tas ir zilums punktā, kur tika ievietota adata.

Katram pacientam izmanto citu adatu komplektu, tas nozīmē, ka nav iespējama infekciju izplatīšanās.

Ja nolemts ar adatu terapiju uzlabot veselību, atceriespārbaudīt, vai ārsts, pie kura dodies uz procedūru, ir sertificēts to darīt. Tāpat nekautrējies lūgt viņam uzrādīt sertifikātu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv