© Foto: Pexels.com

“Mēs pat neaizdomājamies, ka pasaulē ir indivīdi, kuri nejūtas ērti ar savām ausīm, tāpēc izvēlas tās mainīt. Ausu korekcija, kas pazīstama arī kā otoplastika, var “piespraust”, pārveidot vai samazināt ausis, lai padarītu tās simetriskākas un proporcionālākas sejai,” raksta ucsfhealth.org.

Izvēloties ausu korekciju, cilvēki veic ausu formas maiņu un visbiežāk šo procedūru veic bērniem vecumā no 4 līdz 14 gadiem. Tas tāpēc, ka ​​bērniem ausis pilnībā izaug līdz 4 gadu vecumam.

Foto: Pexels.com

Ausu korekciju veic, ja:

  • ausis ir lielākas par vidējo;
  • mazākas par vidējo;
  • ausis, kas izvirzītas uz sāniem;
  • ausis ar deformācijām, piemēram, “auss auss”, kurās gali noliecas uz leju un uz priekšu; vai “čaulas auss”, kurā trūkst izliekuma auss ārējā malā un dabisko kroku;
  • lielas vai izstieptas ausu ļipiņas, vai ausu ļipiņas ar lielām krokām un grumbām.
Bērniem, kas dzimuši bez ausīm, vai cilvēkiem, kuri tās zaudējuši dažādu traumu rezultātā, var ķirurģiski piestiprināt mākslīgās ausis.

Tāpat ir svarīgi zināt, ja ir tikai viena auss, kas izvirzīta uz āru, tad ķirurgs parasti iesaka pārveidot abas ausis.

Sagatavošanās

Foto: Pexels.com

Ja apsver ausu formas korekciju, tad konsultācijā jātiekas ar sejas plastikas ķirurgu. Uz sākotnējo vizīti jāierodas ar informāciju par savu slimību vēsturi, kas ietver iepriekšējās operācijas, pašreizējās un pagātnes veselības problēmas, kā arī visus medikamentus, vitamīnus un uztura bagātinātājus, ko esat lietojis vai pašlaik lietojat.

Ķirurgs novērtēs ausis un to saistību ar citām sejas niansēm, lai noteiktu labāko veidu ausu korekcijai.

Noteikti uzdodiet savam ārstam visus jautājumus, kas vizītes laikā varētu rasties. Kad operācijas datums ir noteikts, ķirurgs sniegs jums īpašus norādījumus, kā sagatavoties operācijai.

Tie ietver vadlīnijas par dzeršanu, smēķēšanu un noteiktu medikamentu, kā arī vitamīnu lietošanu.

Ja smēķējat, ir ieteicams atmest smēķēšanu kādu laiku pirms un pēc operācijas.

Procedūra

Foto: Pexels.com

Procedūras laikā veiks vietējo vai vispārējo anestēziju. Vietējā anestēzija nomērdē ausi un tās apkārtējo zonu. Tā tiek kombinēta ar nomierinošu līdzekli, lai operācijas laikā būtu atslābināts, bet nomodā. Vispārējā anestēzija neļauj aizmigt visas procedūras laikā, un to parasti iesaka bērniem.

Ausu pārveidošana parasti aizņem apmēram divas līdz trīs stundas atkarībā no operācijas apjoma un izmantotās tehnikas.

Parastās auss pārveidošanas procedūras laikā ķirurgs sāk ar iegriezumu aiz auss, vietā, kur auss dabiski savienojas ar galvu. Pēc tam skrimslis tiek veidots un noliekts, kā nepeiciešams. Lai palīdzētu saglabāt jauno formu, var izmantot nenoņemamas šuves. Reizēm ķirurgs noņem lielāku skrimšļa gabalu, lai nodrošinātu dabiskāku kroku.

Vairumā gadījumu pēc operācijas aiz auss būs plāna rēta.

Tomēr, tā kā šī rēta atrodas dabiskajā auss krokā, tā ir tik tikko pamanāma.

Atveseļošanās

Foto: Pexels.com

Katram pacientam atveseļošanās ir atšķirīga, un atveseļošanās process notiek posmos.

Vairumā gadījumu pacientiem ir atļauts doties mājās pēc dažām stundām, lai gan daži pacienti paliek slimnīcā vienu vai divas dienas.

Pēc operācijas galva aptīs ar pārsēju, lai veicinātu atveseļošanos. Dažas dienas auss var pulsēt vai nedaudz sāpēt, taču ķirurgs var izrakstīt medikamentus, lai mazinātu diskomfortu.

Riski

Foto: Pexels.com

Ausu korekcija ir ļoti izplatīta procedūra, tāpēc ar to saistītie riski ir reti. Tomēr, tāpat kā jebkuras operācijas gadījumā, var rasties komplikācijas.

Ausī var veidoties asins receklis, kas var izšķīst dabiski vai tikt izņemts.

Retos gadījumos cilvēkam var būt skrimšļa infekcija, lai gan to var ārstēt ar antibiotikām un smagos gadījumos ar operāciju. Ir arī ieteicams noorganizēt, lai kāds pēc operācijas parūpējās, līdz jūtaties labāk un varat par sevi parūpēties pats.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv